The Roots of corruption in the Kyrgyz civil service
Kırgız kamu hizmetinde yolsuzluk nedenleri
  1. Tez No: 140177
  2. Yazar: ERKINBEK DJOROEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yolsuzluk, etik, liyakat, nomenklatura. İV, corruption, ethics, merit, nomenklatura. Ill
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz KIRGIZ KAMU HİZMETİNDE YOLSUZLUK NEDENLERİ Djoroev, Erkinbek Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şinasi Aksoy Nisan 2003, 101 sayfa Bu çalışma, Kırgız kamu hizmetindeki yolsuzluğu tarihsel ve siyasal çerçeve içinde incelemektedir. Sovyetler Birliği'nde uygulanan nomenklatura sistemi ve bunun sonucu olan hami-müşteri ilişkisi yolsuzluğun ana nedenleri olarak ele alınmıştır. Özellikle, sağlıklı uygulanmadığı takdirde devlet varlıklarının özelleştirilmesi ve ekonominin serbestleştirilmesi gibi geçiş dönemi reformlarının yolsuzluk açısından hassasiyet teşkil ettiği saptanmıştır. Ayrıca, Kırgızistan'daki yolsuzluğun yüksek seviyede olması, hem Sovyet komünist uygulamaları, hem de geleneksel unsurlar dikkate alınarak açıklanmıştır. Yolsuzluğa karşı alman tedbirler, özellikle Kamu Hizmeti Kanunu ve Devlet Memurları Etik Yönetmeliği ışığı altında incelenmiş ve kritik değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, uzun dönemde liyakate dayalı kamu hizmeti sisteminin oluşturulmasının zaruri olduğu önerilmiştir. Yolsuzluğa karşı mücadelenin en iyi yolunun, yolsuzluğu engellemekten ziyade, kamu hizmetinin sunulmasında yolsuz davranış ve eylemlere yol açan anlayışı değiştirmek olduğu vurgulanmıştır. Sovyet anlayışından arındırılmış, etkili, şeffaf ve esnek kamu hizmetinin oluşturulabilmesi için, liyakatin sonuçlan olan açık rekabete dayalı sınavlar, eşitlik, tarafsızlık, koruma ve kariyer planlama gibi olgular ve bunların ilkeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROOTS OF CORRUPTION IN THE KYRGYZ CIVIL SERVICE Djoroev, Erkinbek M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Şinasi Aksoy April 2003, 101 pages This thesis analyzes the roots of corruption in the Kyrgyz civil service in terms of historico-political context. Nomenklatura system in the former Soviet Union and its corollary, patron-client relationship, are focused on as the main reasons for corruption. Transition reforms, such as privatization of state assets and liberalization of economy are suggested to be very sensitive points for corruption unless properly implemented. Further, high-level corruption in Kyrgyzstan is explained taking both the Soviet communist experience and traditional peculiarities into account. Anti-corruption measures, adopted since 1992 are examined and critically evaluated particularly in the light of the Civil Service Law and Provision on Ethics of Civil Servants. In this connection, formation of a merit based civil service system is suggested to be necessary endowment in the long term. It is emphasized that the best way for effective fighting corruption is to prevent it through changing the perception leading to corrupt behavior in delivering public services. Corollaries of merit such as open competitive examinations, equality, neutrality, security and career building with their corresponding principles are offered as the main remedies in achieving an effective, transparent and mobile civil service purified from the Soviet legacy.