The Performance of palestinian foreign trade: From prolonged imposed integration to the Israeli economy to a window towards the rest of the world (1968-1998)
Filistin dış ticaretinin performansı: İsrail ekonomisi ile uzun süreli zorunlu entegrasyondan dünyaya açılan bir pencereye doğru (1968-1998)
- Tez No: 140180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin Topraklan, Zorlanmış Ticari Bütünleşme, Ticaret Oram, Ticaret Performansı, Koentegrasyon Analizi, Panel Analizi. VI, Palestinian Territories, Imposed Customs Union, Trade Ratio, Trade Performance, Cointegration Analysis, Panel Analysis. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
oz FİLİSTİN DIŞ TİCARETİNİN PERFORMANSI: İSRAİL EKONOMİSİ İLE UZUN SÜRELİ ZORUNLU ENTEGRASYONDAN DÜNYAYA AÇILAN BİR PENCEREYE DOĞRU (1968-1998) GABER HUSSAIN ABUGAMEA Ph.D., Department of Economics Tez Danışmanı: Yard. Doç Dr. Aylin Ege Yardımcı Tez Danışmanı: Dr. Elif Akbostancı Ocak 2003, 179 sayfa Son otuz yılda Filistin topraklarının (FT) ticareti, bölgenin 1967 savaşında İsrail tarafından işgali sonrasında pek çok şoklar ve dengesizlikler yaşadı. Bu durum sonucunda, zorlanmış bir entegrasyon bölgeyi 1993 yılma kadar etkiledi. Daha sonra, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında yapılan geçici Oslo barış anlaşması FT'nın dış dünyadan ithalat yapmasına bir ölçüde izin veren küçük bir pencere açılmasına yol açtı. Bu değerlendirme açısından bu tez çalışması 1968-1998 döneminde ticaretin temel belirleyenlerine verdiği tepkiyi inceleyerek Filistin ticaretinin performansım değerlendirmeye çalışıyor. Filistin ticaretinin performansının temel belirleyenleri olarak iç talebin, dış talebin ve hem yerel ticaret ortakları hem de tüm dünya ile olan reel efektif döviz kurlarının rollerinin kantitatif bir değerlendirmesi yapılmaya çalışılıyor. Ayrıca Filistin dış ticaretinin yerel ve global olarak rekabet edebilirliği değerlendiriliyor. Bundan başka muadillerinden seçilmiş bir grup komşu ülkeninperformansı ile karşılaştırılarak Filistin ticaret sektörünün eksikliklerine ışık tutuluyor. Bütününde, ticaretin gelecekte daha iyi bir performans göstermesini sağlayacak temel politika önerilerini ortaya koymaya çalışılıyor. İkinci bölümde 1967 'den başlayarak Filistin ekonomisin bir özeti, özellikle bölgesel ekonomik ilişkilerin, şokların ve büyüme yapılarının ticaret üzerindeki etkilerinin altını çizerek veriliyor. Üçüncü bölümde ticaretin özellikleri; zaman içerisinde ticari gelişme, yönelim, kompozisyon ve rekabet edebilirlik tartışılıyor. Bundan başka, Oslo sözleşmesinden sonra imzalanmış olan tüm ticari anlaşmaların değerlendirmesi yapılıyor. Dördüncü bölümde ticaret oram ve ithalat ye ihracat modelleniyor ve bölgenin ticaretinin istikran inceleniyor. Bu bölümün ana kısmında ekonometrik zaman serisi araçları kullanılarak ticaret denklemleri için uzun dönemli bağıntılar ve kısa dönemli dinamik ayarlamalar araştırılıp, tahminler oluşturuluyor. Beşinci bölümde özel bir ihracat arzı modeli çerçevesinde Filistin ticaretinin performansının seçilmiş bir grup komşu Arap ülkesi ile karşılaştırması panel veri analizi kullanılarak yapılıyor. Temelde bu bölümde bölgenin ticaretindeki eksikliği etkileyen faktörlere ışık tutuluyor. Son olarak altıncı bölümde diğer bölümlerin sonuçlan tartışılıyor ve buralardan çıkartılabilecek politika önerileri saptanıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PERFORMANCE OF PALESTINIAN FOREIGN TRADE: FROM PROLONGED IMPOSED INTEGRATION TO THE ISRAELI ECONOMY TO A WINDOW TOWARDS THE REST OF THE WORLD (1968 - 1998) GABER HUSSAIN ABUGAMEA Ph.D., Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Aylin Ege Co-Supervisor: Dr. Elif Aksbostancı January 2003, 179 pages Over the past three decades the Palestinian territories (PTs) trade experienced numerous shocks and instabilities following the occupation of the area by Israel in 1967 war. As a result of this situation, a forced customs union affected the area trade till 1993. Afterwards, the transitional Oslo peace agreement between the Palestinian Liberation Organization (PLO) and Israel resulted in a slight window, which permits PTs to import, to some extent, from the rest of the world. In view of these considerations, this thesis tries to evaluate the performance of Palestinian external merchandise trade by investigating the response of trade to its main determinants during the 1968-1998 period. It seeks a quantitative evaluation of the role of domestic demand, foreign demand and real effective exchange rates of both regional trade partners and the rest of the world, as main determinants of the performance of Palestinian trade. It also assesses the competitiveness of Palestinian mexternal trade regionally and globally. Moreover, by comparing this performance with its counterparts in a selected group of neighboring countries, it highlights the deficiencies of Palestinian trade sector. Finally, it tries to draw the main policy implications, which would lead to a better performance of trade in future. Chapter Two gives an overview of the Palestinian economy since 1967, with particular emphasis on the impact of regional economic relations, shocks and patterns of growth on trade. Chapter Three discusses trade features: trade development, direction, composition and competitiveness over time. Furthermore, it evaluates the impact of all the trade agreements signed since Oslo accord. Chapter Four models trade ratio and both exports and imports and examines the stability of area trade. The core of this chapter uses time series econometrics tools to investigate long-run relations for trade equations, investigates short-run dynamic adjustment and produces forecasts. Chapter Five compares the performance of Palestinian trade with selected neighboring Arabian countries by using a specific export supply modeling and panel data analysis. Mainly, it highlights the influencing factors resulting in the deficient performance of area's trade. Lastly, Chapter Six discusses results and detects policy implications from the previous chapters.