1991'den günümüze Rusya-Çin ilişkileri bağlamında Orta Asya
Since 1991 to current Russia and Chine context in Central Asia
  1. Tez No: 161201
  2. Yazar: TOLGA ERMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEZİHA MUSAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Şangay İşbirliği Örgütü, Rusya - Çin ilişkileri VI, Central Asia, Shangai Cooperation Comission, Russia China Relations VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“1991 'den Günümüze Rusya - Çin İlişkileri Bağlamında Orta Asya”Tezin Yazan: Tolga ERMAN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Neziha MUSAOGLU Kabul Tarihi: 28 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: VE (ön kısım) + 1 15 (tez) Anabilimdalı: Uluslararası İlişkiler 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması, çift kutuplu uluslararası sistemi tek kutuplu bir yapıya dönüştürürken, bölgesel bazda bir takım değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bu değişiklikten payı alan bölgelerin başında Orta Asya gelmiştir. Radikal dini hareketler, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi faaliyetler bölge istikrarım bozan faktörler olarak baş göstermiştir. Bu gelişmeler ulusal menfaatleri gereği istikrarlı bir Orta Asya isteyen Rusya ve Çin'i birbirine yakınlaştırmıştır. 26 Nisan 1996 tarihinde Şangay'da Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan ile birlikte, ortak sınırlarda asker sayısının azaltılması ve güven arttırıcı önlemlerin alınması, terörizm, kaçakçılık ve radikal dinciliğe karşı ortak hareket etme karan alınmıştır. Daha sonra bu görüşmeler düzenli bir hal alarak Şangay İş Birliği Örgütü'ne dönüşmüştür. Rusya Çin ilişkilerinin geleceği açısından Şangay İş birliği Örgütü büyük bir adım olmuştur. 11 Eylül 2001 tarihi de Rusya Çin ilişkileri için önemli bir diğer tarih olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri bu tarihten sonra uluslararası terörizm üe savaş adı altında Orta Asya'da güçlenen radikal dini hareketlerle mücadeleye girmiş, bu hareket Rusya tarafından başlarda olumlu karşılanmıştır. Fakat ABD'nin gittikçe artan nüfuzu elde ettiği askeri üsler Rusya'yı rahatsız etmiş ve ABD'nin artan nüfuzunu dengelemek için Çin ile olan ilişkilerini daha da arttırmıştır. Bu dönemden sonra da Rus-Çin ilişkileri artık sadece bölgesel ilişkileri değil bütün dünya politikalarım ve dengeleri etkileyebilecek“stratejik ortaklık”olarak anılan yeni bir döneme girmiştir. Rusya-Çin ilişkileri yalan ve orta vadede köklü bir değişikliğe uğramayacaktır. ABD' nin iki ülke arasında izleyeceği denge politikaları ve özellikle Orta Asya politikaları Rusya-Çin arasındaki işbirliğinin boyutunu belirleyecektir. Diğer taraftan uzun vadede Çin'in büyük stratejisini gerçekleştirmesi durumunda, Orta Asya'da oluşacak yeni güç denkleminde yalnız kalması muhtemel bir sonuçtur. Rusya, bölgedeki Çin hakimiyetini önlemek için uzun vadede Japonya ile stratejik ortaklığa gidebilir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Since 1991 to Current Russia and China Relation Context in Central Asia”Author: Tolga ERMAN Supervisor: Assistant Prof. Neziha MUSAOGLU Date: 28 June 2005 No. of pages: VII (pre text) +115 (main body) Department: International Relation The division of Soviet Unions in 1991 has brought couple of changes on reginal basis while transforming of bipolared international system into one. Central Asia has been the most affected region among others. Radical religious activities and drug smuggling are the main factors that have corrupted regional stability. These developments have improved the relations between Russia and China which desiring stability in Central Asia along with their national benefits. China, has decided to cooperate with Kyrgyzstan, Tajikistan and Kazakhistan in order to decrease the number of soldiers at the joint borders,and to take confidence improving measures against terrorism, smuggling and radical religious activities at Shangai on 26 April 1996. These negotiations became regularly and later on formed“ Shangai Cooperation Comission”. The Shangai Cooperation Comission has been a large step for the future of Russia-China relations. Also, September 1 1 2001 has been another important date for Russia China relations. After that United States has started his war againt radical religious activities gaining power in the Central Asia under name of war against international terrorism which is empatised by Russia in the beginning. But, increasing power of United States and new established military basis in the region has improved the relations between the Russia and China in order to balance the power in the region. After that Russia-China relations has become a“ strategical cooperation”which affects politics and balances not only in the regional basis, at all around the world. It seems that Russia-China relations will not change considerably in the near and middle future. United States policy for Central Asia and seperately to Russia and China, will determine the level of cooperation between Russia and China. On the other hand it is a possible consequence that Russia may be leaved alone if China achieves its future strategy in the Middle Asia. Russia may cooperate with Japan in order to stop China's domination in the region.