The Predictive validity of Başkent University proficiency exam (buepe) through the use of the three-parameter IRT model's ability estimates
Başkent Üniversitesi İngilizce yeterklik sınavının (Büiys) madde Madde Tepki Kuramı'nın (MTK) üç parametreli modelinin kullanımıyla elde edilen yetenek kestirimlerinin yordama geçerliği
  1. Tez No: 140192
  2. Yazar: OYA PERİM YEĞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yordama Geçerliği, Madde Tepki Kuramı, Madde Karakteristik Eğrisi, Yetenek Parametresi Kestirimleri, Başkent Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı. vı, Predictive Validity, Item Response Theory, Item Characteristic Curves, Ability Parameter Estimates, Başkent University English Proficiency Exam. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİK SINAVI'NIN (BÜİYS) MADDE TEPKİ KURAMFNIN (MTK) ÜÇ PARAMETRELİ MODELİNİN KULLANIMIYLA ELDE EDİLEN YETENEK KESTİRİMLERİNİN YORDAMA GEÇERLİĞİ Yeğin, Oya Perim Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Giray Berbcroğlu Haziran 2003, 135 sayfa Bu çalışmanın amacı, MTK'nın üç parametreli modelinden elde edilen yetenek kestirimleriyle BÜÎYS'nın yordama gerçerliğini araştırmaktır. Bu çalışmada 699 öğrencinin cevaplarından oluşan BÜÎYS 2000 Eylül ayı verileri kullanılmıştır. BÜÎYS'nın yordama geçerliği 371 öğrenciden elde edilen bölüm İngilizce dersleri (BİD) geçme notlarının kullanımıyla sağlanmıştır. Ön hazırlık çalışmalarında MTK'ya en iyi uyan modeli saptamak için MTK'nın sayıtlılannın karşılanıp karşılanmadığına bakılmış, farklı madde gruplarından elde edilen yetenek parametreleri ve farklı öğrenciörneklemlerinden elde edilen madde parametreleri her bir alt testte karşılaştırılmış ve son olarak ki-kare istatistiği yorumlanmıştır. ön hazırlık çahşmalanmn sonucuda belirlenen en iyi uyan modelin kestirimleriyle BİD geçme notlarının ilişkisine BÜİYS'nin yordama geçerliğini araştırmak amacıyla bakılmıştır. Bulgular, şans faktöründen arınık olma sayıtlısımn karşılanmadığım göstermektedir. Ayrıca, ki-kare istatistikleri de üç parametreli modele daha çok uygunluk göstermiştir. Bu nedenle, üç parametreli modelin BÜİYS verilerine daha uygun olduğuna karar verilmiştir. BÜİYS'nin yordama geçerliği bulguları ise, BÎD geçme notlarının en iyi belirleyicisinin üç parametre yetenek kestirimleri olduğunu göstermiştir. İkinci iyi belirleyicinin en yüksek bilgi veren altmış sorudan elde edilen yetenek kestirimleri olduğu gözlenmiştir. Üçüncü sırayı BÜİYS ham puanlan ve en yüksek bilgi veren altmış sorudan elde edilen ham puanların paylaştığı görülmüştür. Üç alt test arasında, okuma alt testinin BİD geçme notlarının en iyi belirleyicisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PREDICTIVE VALIDITY OF BAŞKENT UNIVERSITY PROFICIENCY EXAM (BUEPE) THROUGH THE USE OF THE THREE-PARAMETER IRT MODEL'S ABILITY ESTIMATES Yeğin, Oya Perim M. S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Giray Berberoğlu June 2003, 135 pages The purpose of the present study is to investigate the predictive validity of the BUEPE through the use of the three-parameter IRT model's ability estimates. The study made use of the BUEPE September 2000 data which included the responses of 699 students. The predictive validity was established by using the departmental English courses (DEC) passing grades of a total number of 371 students. As for the prerequisite analysis the best fitted model of IRT was determined by first, checking the assumptions of IRT; second, by analyzing iiithe invariance of ability parameters and item parameters and thirdly, by interpreting the chi-square statistics. After the prerequisite analyses, the best fitted model's estimates were correlated with DEC passing grades to investigate the predictive power of BUEPE on DEC passing grades. The findings indicated that the minimal guessing assumption of the one- and two-parameter models was not met. In addition, the chi-square statistics indicated a better fit to the three-parameter model. Therefore, it was concluded that the best fitted model was the three-parameter model. The findings of the predictive validity analyses revealed that the best predictors for DEC passing grades were the three-parameter model ability estimates. The second best predictor was the ability estimates obtained from sixty high information items. In the third place BUEPE total scores and the total scores obtained from sixty high information items followed with nearly the same correlation coefficients. Among the three sub-tests, the reading sub-test was found to be the best predictor of DEC passing grades.