Cross-cultural differences in coping strategies as the predictors of university adjustment of Turkish and U. S. students
Türk ve Amerikan öğrencilerinin üniversiteye uyumlarını yordayan başa çıkma stratejilerindeki kültürler arası farklılıklar
- Tez No: 140193
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürler arası farklılıklar, başa çıkma stratejileri, üniversiteye uyum. VI, Cross-cultural differences, coping strategies, university adjustment. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
öz TÜRK VE AMERİKAN ÖĞRENCİLERİNİN ÜNİVERSİTEYE UYUMLARINI YORDAYAN BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNDEKİ KÜLTÜRLER ARASI FARKLILIKLAR Tuna, Mânâ Ece Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Esin Tezer 2003, 175 sayfa Bu araştırmada, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin kullandıkları başa çıkma stratejilerinin üniversiteye uyumun farklı boyutlarına etkileri açısından farklılıklar bulunup bulunmadığı araştırılmıştır Veriler, Üniversite Öğrencileri Uyum Ölçeği (SACQ), Başa Çıkma Stratejileri Kısa Formu (Brief COPE) ve Demografik Anket (DA)'in üniversiteye yeni başlayan toplam 1 143 (695 Türk, 448 Amerikalı) öğrenciye uygulanmasıyla elde edilmiştir. Veri analizinin ilk aşamasında Türk ve A.B.D. örneklemlerinde kullanılan ölçeklerin eşitlik çalışmaları yapılmıştır. İkinci aşamada ise, üniversiteye uyumun dört alt ölçeği (Akademik, Sosyal, Kişisel/Duygusal Uyum ve Amaç Edinme/Kurumsal Bağlanma) ile toplam üniversiteye uyum puanım yordayan başa çıkma stratejilerindeki (Aktif Başa Çıkma, Planlama, Duygusal Sosyal Destek Arama, Davranışsal Uzaklaşma, Dikkatini Başka Yöne Yöneltme, Olumlu Yönde Yeniden Yorumlama, Reddetme, Din, Madde Kullanımı, Mizah) kültürler arası farklılıkların incelenmesi için bir seri çoklu hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır.Bulgular, davranışsal uzaklaşma stratejisinin sosyal uyum, amaç edinme/kurumsal bağlanma ve toplam üniversite uyum puanlarına etkisinde kültürler arası farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bir diğer kültürler arası farklılık da olumlu yönde yeniden yorumlama ve dinsel başa çıkma stratejüerinin kişisel/duygusal uyum ve toplam üniversite uyum puanlarına etkisinde bulunmuştur. Son olarak, aktif başa çıkma stratejisinin akademik uyuma etkisinde kültürler arası farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CROSS-CULTURAL DIFFERENCES IN COPING STRATEGIES AS THE PREDICTORS OF UNIVERSITY ADJUSTMENT OF TURKISH AND U.S. STUDENTS Tuna, Mânâ Ece Ph. D.s Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Esin Tezer 2003, 175 pages The purpose of this study is to examine the differences in the effects of different coping strategies on different dimensions of university adjustment of the first-year students in Turkey and in the United States. The data were gathered by administering three instruments, Student Adaptation to College Questionnaire (SACQ), Brief COPE, and Demographic Sheet (DS) to 1 143 first-year university students from Turkey (n = 695) and U.S. (n = 448). In the data analysis, first, the equivalence of the instruments between Turkish and U.S. samples were determined. A series of multiple hierarchical regression analysis was then carried out to examine the cultural differences in coping strategies (Self- Distraction, Active Coping, Denial, Substance Use, Using Emotional Support, Behavioral Disengagement, Positive Reframing, Planning, Humor, and Religion) as predictors of overall and four dimensions of university adjustment, namely, Academic Adjustment, Social Adjustment, Personal/Emotional Adjustment, and Goal Commitment/Institutional Attachment. The results revealed that there were cross-cultural differences in the effects of behavioral disengagement on social adjustment, goal commitment/institutional iiiattachment, and overall adjustment. Differences were also found for the effects of religion and positive refraining on personal/emotional and overall adjustment. Finally, the effect of active coping was found to be significantly different on academic adjustment of first-year students from Turkey and the U.S.