A Comparative study of computational procedures for resource constrained project scheduling problem
- Tez No: 14020
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Çizelgeleme, Sezgisel çözüm teknikleri, Project Management, Scheduling, Heuristics. IV
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET KAYNAK KISITLI PROJE ÇİZELGELEME PROBLEMİ ÇÖZÜM TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Hasan Bala Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Osman Oğuz Temmuz, 1991 Alışıla geldiği üzere, proje çizelgeleme problemi PERT ve CPM bağlamında düşünülür. Bu teknikler çok etkili ve yaygın olarak kullanılmalarına rağmen, söz konusu problemin temel bir özelliği olan kaynak kısıtlayıcılarını gözardı ederler. Bu çalışmada incelenen problem, bir projenin faaliyetlerini tüm kaynak ve ön ilişkiler kısıtlayıcıla rını sağlayacak ve faaliyet bitiş zamanlarının toplamını enazlayacak şekilde çizelgelemektir. Çalışmanın ama, söz konusu problem için bazı çözüm tekniklerinin karşılaştırmalı analizini yapmaktır, ilk olarak, problem, yapılan varsayımlarla birlikte 0-1 tamsayı programlama tekniği ile formüle edilmiştir. Daha sonra, sözü edilen çözüm teknikleri tanıtılmıştır. Bu teknikleri değerlendirebilmek amacıyla rastgele problemler türetilmiştir. Son olarak, sonuçlara ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY OF COMPUTATIONAL PROCEDURES FOR RESOURCE CONSTRAINED PROJECT SCHEDULING PROBLEM Hasan Bala M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Associate. Prof. Dr. Osman Oğuz July, 199İ Customarily, the project scheduling problem is thought in. the context of PERT and CPM. Although widely used and powerful, these techniques do not take into account a basic feature of the problem, that is resource limitations. The problem addressed in this study is to schedule the activities of a single project, in order that all resource and precedence relationships constraints are satisfied with an objective of minimizing total of activity completion times. Our purpose is to make a computational comparison of some solution procedures for the problem. Firstly, the 0-1 formulation of the problem is introduced together with the underlying assumptions. Then, we describe the solution procedures tested in this study. In order to evaluate them, the random activity networks are generated. Finally, we provide the results and conclusions.