Farklı sosyo-ekonomik yapılarda dindarlığın boyutları -Kahramanmaraş örneği-
Dimensions of religiousness in different socio-economic structure -The case of Kahramanmaraş-
  1. Tez No: 140207
  2. Yazar: ALİ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Sosyal Tabakalaşma, Sosyal Değişme, Sosyal Hareketlilik, Sosyal Sınıf, Kahramanmaraş, Religion, Social Classification, Social Change, Social Activity, Social Class, Kahramanmaraş. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI SOSYOEKONOMİK YAPILARDA DİNDARLIĞIN BOYUTLARI -KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞİ- Ali ÇAKIR KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof.Dr. H. Ezber BODUR Yd: 2003 Sayfa: 102 Jüri: Prof.Dr. H. Ezber BODUR Yrd.Doç.Dr. M. Ali KİRMAN Yrd.Doç.Dr. Haluk ALKAN Toplumsal bir kurum olarak din, tarihsel süreçte toplumla karşılıklı ve çok yönlü bir etkileşim içinde olmuştur. Toplumda yaşanış şekliyle etkilerini çeşitli kurumsal ve davranışsal planda gözlemlediğimiz din bu şekliyle sosyal değişim sürecinde önemli bir değiştirici kuvvet ve bu değişimden etkilenen bir sosyal kurum olmaktadır. Bu nedenle toplumdaki farklı sosyo-ekonomik yapılarda görülen dini algılamalardaki farklılık bu etkileşimin bir sonucu olarak görülmektedir. Din kurumunun toplumdaki bireylere etkisi, onların içinde bulundukları sosyo ekonomik durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda sosyo-ekonomik şartlar, dinin anlaşılış ve yaşanış şeklini de etkilemektedir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş örneğinde sosyoloji ilminin verileri ışığında ele aldığımız farklı sosyo-ekonomik yapıların dindarlık boyutları teorik ve uygulamalı olarak analiz edilmek suretiyle din sosyolojisi çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis DIMENSIONS OF RELIGIOUSNESS IN DIFFERENT SOCIO-ECONOMIC STRUCTURES -THE CASE OF KAHRAMANMARAŞ - Ali ÇAKIR DEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. H. Ezber BODUR Year: 2003 Pages: 102 Jury: Prof.Dr. H. Ezber BODUR Assist. Prof. Dr. M. Ali KİRMAN Assist. Prof. Dr. Haluk ALKAN As a social institution Religion, in historical process has become in a mutual and many-sided interaction with society.Religion-which we observes its effects in institutional and behavioral schemes- has become a social institution which has a very important changing power. Besides, it has been influenced by this process. For this reason, the differentiation in people's religious understandings with respect to their socio-economic conditions appears as a result of this interaction. The effect of religion to individuals changes according to their socio-economic conditions. At the same time, these conditions are affected with which way the religion is understood and practised. In this work, analysing the religiosity dimensions of different socio-economic structures for Kahramanmaraş both theoritically and practically in the light of Sociology, we aimed to make a contribution to sociology of religion studies.