Ticari amaçlı sergilemelerde farklı ürün türlerine göre iç mekan tasarımı
The interior design of retail exhibitions according to different types of products
  1. Tez No: 174946
  2. Yazar: BİLGE SAYIL ONARAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN AZEM AYDINÖZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç mimarlık, sergileme mekanı, ticari sergileme, ürün, stand, iç mekan, mağaza, ürün sergileme, müşteri gereksinimi, perakende, Interior architecture, exhibition area, retail exhibition, product, stand, interior areas, shop, product exhibition, consumer need, retailing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Ticari amaçlı sergilemelerde farklı ürün türlerine göre sergileme mekanlarının düzenlenmeleri çağdaş anlamda çok önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Medeniyet tarihi boyunca ürünlerin sergilenmesi için ortaya konan tüm yenilikler ürün ölçeğindeki pazarlamaya yeni olanak ve boyut kazandırmış; özellikle burada müşterilerin gereksinimlerine ve algılamasına en uygun sunum amaçlanmıştır. En uygun sunumu tasarlayarak biçimlendirmek için ticari amaçlı sergileme mekanlarının bu güne kadar geçirdiği gelişim ve evrelerin ortaya konulması, bundan sonra atılacak adımlar yönünden son derece önemlidir. Bu amaçla; ülkemizden seçilen çağdaş örnekle ticari amaçlı sergilemenin bu günkü durumuna gelirken geçirdiği gelişim ve değişimler, sebep-sonuç yaklaşımı içerisinde ele alınmıştır. Amacımız; ticari amaçlı sergilemelerde farklı ürün türlerine göre iç mekan tasarımına bağlı sergileme mekanlarının düzenlenmesinde, halen hizmet veren yapılarda bir durum değerlendirmesi yapmak ve çağdaş anlamda bir eleştiri getirmektir. Buradan yola çıkarak; farklı ürünlerin sergilendiği ticari amaçlı sergileme alanlarının tasarım ve oluşumunda, genç tasarımcı, sanatçı ve bilim adamlarının yararlanacağı bilimsel ve sanatsal nitelikte bir belge sunmaktır. Birinci bölümde, dünyada ve Türkiye'de ticaret kavramının ortaya çıkışından başlayarak geçirdiği gelişmeler ile farklı ürünlerin sergilenip satıldığı ticari amaçlı sergileme mekanlarının tanımlan yapılmış ve konuya uygun seçilen örneklerle İkinci bölümde ise; ticari amaçlı sergilemenin günümüzdeki durumundan başlayarak farklı ürünlerin sergilendiği mekanlarda; bilimsel, teknik, sosyo-ekonomik ve kurumsal yaklaşımlar çağdaş anlamda ele alınarak amaca yönelik gereksinimler ortaya konulmuşlar, Konu ile ilgili ülkemizde ve yurt dışındaki kaynaklar yardımıyla çağdaş durum saptamalarının yapılmasından sonra, farklı ürünlerin satıldığı ticari amaçlı sergileme mekanlarının oluşumunu etkileyen her türlü etken; çağdaş, bilimsel ve sanatsal yaklaşımlarla irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise; ankete konu olan farklı ürünlerin satıldığı çağdaş ticari mekanla ilgili anket sonuçlan değerlendirilerek ürün ölçeğindeki sergilemenin çağdaş, teknik ve sanatsal gereksinimlerine yanıt verebilecek bir sergileme mekanında olması gereken yaklaşımlar ortaya konulup, tasarıma esas öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Interior design of retail exhibition areas according to different products types in retail exhibitions is a very important contemporary issue. Through out civilizations, innovative all developments regarding exhibition of products have brought about new possibilities and dimensions to product marketing; aiming particularly the most suitable presentation to consumer needs and perception. It is very important to put forward the development and phases which the retail exhibition areas have been through out in order to shape the steps to be taken in the future. By using a contemporary example from Turkey the evaluation and change which the retail exhibitions have experienced are examined with by using a cause and effect approach. The aim of the study is to evaluate the present state of interior design of exhibition areas according to different products in retail exhibitions and to provide a contemporary criticism. This approach provides an artistic and scientific document for the young designers, artiste and scientists in forming and designing the retail exhibitions. In the first chapter, the evaluations of the concept of trade since its emergence in the world and in Turkey is presented and the definitions of retail exhibition areas where different kinds of products are exhibited and sold are given and are elaborated by the properly chosen examples. In the second chapter, beginning from the present situation of retail exhibitions according to different types of products, scientific, technical, socio-economic and institutional states are considered in a contemporary manner and target-specific requirements are specified Following the determination of present state of the retail design by using references both from Turkey and the world, all the factors affecting the interior design of retail exhibitions according to different types of products were evaluated by using contemporary, scientific and artistic approach. In the conclusion, by evaluating the survey results about the contempâöff Wtml exhibition area where different products are sold; futures of an exhibition area which will serve to the contemporary technical and artistic requirements of a product base exhibition are specified and recommendations of design are given.