Norwegian national identity and the question of European integration
Norveç ulus kimliği ve Avrupa entegrasyonu sorunu
  1. Tez No: 140225
  2. Yazar: GAMZE TANIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Ulusal Kimlik, Kimlik Politikaları, Dış Politika, Uluslararası İlişkiler, Norveç, Avrupa Birliği. VI, Identity, National Identity, Identity Politics, Foreign Policy, International Relations, Norway, European Union. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz NORVEÇ ULUS KİMLİĞİ VE AVRUPA ENTEGRASYONU SORUNU Tanıl, Gamze Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Haziran 2003, 161 Sayfa Bu tezin amacı Norveçlilerin Avrupa Birliği üyeliği görüşünü, kendilerine ve Avrupa Birliğine dair fikirler ve kimliklerin ürünü olarak incelemektir. Bu doğrultuda, bu çalışma, iki farklı çalışma alanı olan kimlik çalışmaları ile uluslararası ilişkileri birleştirecek bir yol önermekte, ve iç politikaların dış politika formülasyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Böylelikle amaçlanan, hem genelde problemin ekonomik yönü üzerinde duran konu ile ilgili literatürdeki, hem de uluslararası sistemde kimlik politikalarının rolünü uzun zamandır gözardı eden temel uluslararası ilişkiler teorilerindeki boşlukları doldurmaktır. Bu çalışmada ulusal kimlik sadece bir insan kitlesinin kendisini ulusal sembollerle özdeşleştirmesi durumunu nitelemek için değil, bu insanların, ulusal kimliğin bu sembollerinin tehdit edilmesi veya geliştirilmesi olasılığı durumunda tek bir psikolojik grup olarak hareket edecek şekilde kitlesel seferberliğini ifade etmek için kullanılmaktadır. Tez, dış politikaların formülasyonunda“öteki”lere karşı“kendi”tanımının,“tehdit”algılamasının, ve bu tehdit durumunda insanların kendi kimliklerini korumak için kitlesel seferberliğe geçişinin nihai elementler olduğu sonucuna varmaktadır. Bu tür bir yaklaşım, Avrupa entegrasyonuna şüpheci yaklaşan ulusların bakış açılarının analizine katkıda bulunacak, ve ulusal çıkarı gücün fonksiyonu olarak algılayan indirgemeci yaklaşımların ötesine geçilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NORWEGIAN NATIONAL IDENTITY AND THE QUESTION OF EUROPEAN INTEGRATION Tanıl, Gamze M.S., Department of European Studies Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı June 2003, 161 pages The aim of this thesis is to analyze Norwegians' conception of the European Union membership as a product of the ideas and identity with regards to themselves and the European Union. In this way, this study offers a way of combining two different areas of study, namely identity politics and international relations, and examines the impact of domestic politics on the foreign policy formulations. By doing so, it seeks to fill a gap both in the existing literature on the subject, which in general emphasized the economic aspects of the problem, and in the mainstream international relations theory, which has for so long ignored the role of identity politics in the international system. In this study national identity is not used only to describe the condition in which a mass of people have made the same identification with national symbols, but also to refer to the possible mass mobilization of this people to act as one psychological group when there is a threat to, or the possibility of enhancement of, these symbols of national identity. The thesis reaches the conclusion that in the formulation of foreign policies definition of the 'self as oppose to 'other's, the perception of the 'threat', and people's mass mobilization to protect their self definition in the case of this threat are crucial elements. Such a p erspective w ould contribute to the analysis of the perceptions of the eurosceptic nations of the European integration, and help avoiding reductionist approaches, which conceptualise national interest as a function of material conceptions of power. iii