Teaching effectiveness indices of in-service and prospective pyhsical education teachers
Hizmet-içi ve hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenlerinin derslerinin etkinliğinin belirlenmesi
- Tez No: 140224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI, DR. ŞEREF ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkili Öğretim, Sınıf Yönetimi, Zaman Yönetimi, Öğretim Yöntemleri. vı, Teaching Effectiveness, Classroom Management, Time Management, and Teaching Styles. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz HİZMET-İÇİ VE HİZMET-ÖNCESİ BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN DERSLERİNİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Saraç, Leyla Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sadettin Kirazcı Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Şeref Çiçek Haziran, 2003, 115 sayfa Beden eğitimi alanında eğitimin etkinliği konusuna olan ilgi öğrenme ile yakın ilişkisinden dolayı giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı (1) hizmet-içi ve hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenlerinin sınıf yönetimi davranışları, zaman yönetimi stratejileri ve tercih ettikleri öğretim yöntemlerinin incelenmesi ve (2) öğretmenlerin belirtilen eğitim etkinliği kategorilerindeki yeterliliklerinin karşılaştırılmasıdır. Bu araştırmaya 30 hizmet-içi ve 24 hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin dersleri videoya kayıt edilmiştir. Sınıf yönetimi davranışları Beden Eğitimi Sınıf Yönetimi Analiz Formu kullanılarak, zaman yönetimi stratejileri Zaman Yönetimi Analiz Formu kullanılarak, öğretim yöntemleri tercihleri Mosston Spektrumu Öğretim Yöntemleri Formu ile video kayıtlarından analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz için, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testikullanılmıştır. Ortaya çıkan bulgulara göre. hizmet-içi ve hizmet öncesi beden eğitimi öğretmenleri arasında sınıf yönetimi davranışlarından öğrencilerin gruplandırılması sırasında kullanılan kriterler, malzemelerin hazırlanıp toplanması, tercih edilen grup büyüklükleri ve tercih edilen sınıf formasyonu çeşitleri açısından anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır (p.05). Zaman yönetimi hizmet-içi ve hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenleri arasında, zaman yönetimi stratejilerinden ders süresinin kullanımı, teorik bilgi verilmesi, sınıf yönetimi ve ısınma kategorilerinde anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır (p.05). Tercih edilen öğretim yöntemleri açısından hizmet-içi ve hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHING EFFECTIVENESS INDICES OF IN-SERVICE AND PROSPECTIVE PHYSICAL EDUCATION TEACHERS Saraç, Leyla M.S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sadettin Kirazcı Co-Supervisor: Dr. Şeref Çiçek June, 2003, 115 pages Effective teaching in physical education has growing interest due to its direct relation with the student learning. The purposes of this study were a) to examine classroom management behaviours, time management strategies, and teaching style preferences of in-service and prospective physical education teachers and b) to compare in-service and prospective teachers' competencies on these teaching effectiveness categories. Thirty in-service and twenty-four prospective physical education teachers participated in this study. Video recordings of physical education teachers were obtained during the lessons. Classroom management behaviours were analysed by using Physical Education Classroom Management Analysis Form, time management strategies were analysed by the Time Management Analysis Form, and teaching style preferences were analysed by mMosston Spectrum of Teaching Style Checklist. Results indicated significant difference in selection criteria for grouping students, arrangement and picking up equipment, preferred group size category, and preferred classroom formation patterns in terms of classroom management behaviour subcategories between in- service and prospective teachers (p. 05). Use of time for instruction, management, and warm-up in terms of time management subcategories differed significantly between the in-service and prospective teachers (p. 05). No significant differences were found in preferred teaching styles between in-service and prospective teachers (p>. 05). These results indicated that, there is a need for the development of classroom management and time management skills as well as usage of various teaching styles of both in-service and prospective physical education teachers in order to make their instruction more effective.