The European Union factor in the united states-Turkey relations: 1995-1999
ABD-Türkiye ilişkilerinde Avrupa Birliği Faktörü: 1995-1999
  1. Tez No: 140226
  2. Yazar: MİNE ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DR. FULYA KİP BARNARD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD güvenlik politikası, ABD-Türkiye ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, The US security policy, American-Turkish relations, Turkey-EU relations
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
oz ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE AVRUPA BİRLİĞİ FAKTÖRÜ: 1995-1999 Çankaya, Mine Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. Fulya Kip Barnard Eylül 2003, 188 sayfa Bu çalışma, 1995-1999 döneminde, Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye' nin Avrupa Birliği' ne tam üye olmasını destekleme politikasının altında yatan nedenleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Başlıca, dört bölümden oluşmuştur. İlk bölüm ABD'nin Sovyetler Birliği' nin yıkılmasından sonra Türkiye' yi çevreleyen bölgelerdeki güvenlik politikasını açıklamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, ABD'nin Rusya, Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar ve Orta Asya politikaları üzerinde durulmaktadır. İkinci bölüm, Soğuk Savaş sonrası dönemde Amerika ve Türkiye ilişkilerini incelemektedir. Üçüncü bölüm, Soğuk Savaş Sonrası dönemde AB' nin Türk iç politikasındaki rolüyle ilgilidir. Son bölüm ise, çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Bu bölüm, Türkiye' nin AB ile olan ilişkilerinin ABD güvenlik politikalarına yansımalarına odaklanmaktadır. Bu bağlamda, 1990lerin ortalarında Türk iç politikasında meydana gelen değişiklikler özellikle de İslam ve ulusçulukVI faktörlerinin yükselişi ve bunların ABD güvenlik politikan açısından doğurduğu sonuçlar verilmektedir. İkinci olarak ise, Türkiye' nin oluşmakta olan Avrupa güvenlik yapısı içindeki yeri ve bunun ABD güvenlik politikası açısından önemi incelenmektedir. Bu faktörlerin incelenmesinden sonra, çalışma ilgili temel noktaların özetlenmesi ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT THE EUROPEAN UNION FACTOR IN THE UNITED STATES-TURKEY RELATIONS: 1995-1999 Çankaya, Mine M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Dr. Fulya Kip Barnard September 2003, 188 pages This study seeks to analyze the imperatives underlying the United States policy of supporting Turkey's full membership to the European Union from 1995 to 1999. It is basically composed of four parts. The first part discusses the US security policy in the regions surrounding Turkey following the demise of the Soviet Union. Accordingly, the US security policies towards Russia, the Europe, the Balkans, the Middle East, the Central Asia and the Caucasus are examined. The second part is devoted to the examination of American-Turkish relations in the post-Cold War era. The third part deals with the role of the EU in Turkish domestic politics in the post- Cold War era. The last chapter serves as the essence of the study. It aims to focus on the implications of Turkey's relations with the EU for the US security policy. Within this framework theIV domestic changes in Turkish politics especially the rise of Islam and nationalism in the mid 90s and their implications for the US security policy are explained. Second, Turkey's role in the emerging European security framework and its implications for the US security policy are scrutnized. Having elaborated these factors, this study concludes with a brief analysis of the basic points of the study.