The Situational and the personalitys predicting depression and anxiety of prisoners
Mahkumların depresyon ve kaygı düzeyini yordayan durumsal faktörler ve kişilik faktörleri
- Tez No: 140230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Prison Environment, Penalty Status, Type of Prison, Room Type, Crime Type, Stressful Life Events, Suicide Probability, Locus of Control, Anxiety, and Depression. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz MAHKUMLARIN DEPRESYON VE KAYGI DÜZEYİNİ YORDAYAN DURUMSAL FAKTÖRLER VE KİŞİLİK FAKTÖRLERİ Şenol, Emre Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez yöneticisi- Doç. Dr. Faruk Gençöz Ocak 2003, 115 sayfa Cezaevi ortamının stresli olduğu kabul edilmektedir. Uzun süre yüksek strese maruz kalmak, etkili bir şekilde baş edilmediğinde, pek çok psikolojik rahatsızlığa yol açabilir. Stresin yanı sıra, durumsal koşullar (cezaevi türü, oda tipi, suç tipi ve suç durumu) ve bireyin kişilik özellikleri (kontrol odağı, umutsuzluk, ve intihar düşüncesi) psikolojik hastalıklarda rol oynayabilir. Cezaevi örnekleminde görülen en yaygın psikolojik hastalıkların depresyon ve kaygı bozukluğu olduğubilinmektedir. Bu çalışmada, cezaevi ortamında stresli yaşam olaylarını belirlemek, yeterli geçerlilik ve güvenirliğe sahip bir ölçek geliştirmek ve mahkumların depresyon ve kaygı düzeylerini yordayan faktörleri araştırmak amaçlanmıştır. Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi ve Ankara Kapalı Cezaevinden toplam 190 mahkum bu çalışmaya dahil edilmiştir. Hipotezleri test etmek için hiyerarşik çok yönlü regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, beklentiler doğrultusunda, kontrol değişkenleri, kişilik özellikleri ve stres kontrol edildiğinde oda tipi, cezaevi türü, hükümlülük-tutukluluk gibi durumsal özellikler depresyon puanlarını yordamamıştır. Diğer taraftan, kontrol değişkenleri, kişilik özellikleri ve stresin etkisi çıkartıldıktan sonra, durumsal etmenlerin mahkumların kaygı skorlarını yordadığı görülmüştür. Kaygı skorlarını yordayan durumsal etmenlere bakıldığında, temel yordayıcı etkinin hükümlülük ve tutukluluk durumu değişkeninden kaynaklandığı gözlenmiştir. Bulgular karşılaştırılmış ve ileriye dönük çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Sözcükler : Cezaevi Ortamı, Hükümlülük-Tutukluluk Durumu, Cezaevi Türü, Oda Tipi, Suç Tipi, Stresli Yaşam Olayları, İntihar Olasılığı, Kontrol Odağı, Kaygı ve Depresyon vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SITUATIONAL AND THE PERSONALITY FACTORS PREDICTING DEPRESSION AND ANXIETY OF PRISONERS Şenol, Emre Department of Psychology Supervisor^ Assoc. Prof. Dr. Faruk Gençöz January 2003, 115 pages Prison environment is accepted as being stressful. Prolonged exposure of high level of stress leads to psychological and physical illness when it cannot be managed effectively. Beside stress, situational factors (type of prison, room type, crime type and penalty status) and personality characteristics (locus of control, hopelessness and suicide thinking) are reported to play crucial role in psychological disorders in literature. Most common psychological disorders in prison environment are known as depression and anxiety. The aims of the present study were exploring iiistressful life events in the prison environment, developing a valid and reliable instrument and examining predictive factors of depression and anxiety levels of prisoners. Totally, 190 prisoners from Ankara F Type Maximum-Security Prison and Ankara Closed Prison were included in the present study. Subjects are nonrandomly selected. In order to test hypothesis, hierarchical multiple regression analysis was used. According to results; as expected, situational factors could not predict the depression scores of the prisoners after removing the effect of control variables, personality characteristics and stress. Contrary to depression, situational factors could explain prisoners' anxiety scores after removing the predictive effect of control variables, stress and personality factors. When considering the situational factors explaining anxiety, the penalty status was the only variable that was able to predict the anxiety levels of the prisoners. The results were discussed in the frame of literature and the suggestions for future researches were handled.