Effects of new reginal policies on Turkish regional development: The case of Southern Eastern Anatolia project
Yeni bölgesel politikaların Türk bölge kalkınmasına etkileri: Güneydoğu Anadolu projesi örneği
- Tez No: 140250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Ekonomi, Geography, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma Politikaları, Yeni Bölgecilik, Sürdürülebilir Kalkınma, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) vıı, Regional Development Policies, New Regionalism, Sustainable Development, Southern Eastern Anatolia Project (GAP)
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz YENİ BÖLGESEL POLİTİKALARIN TÜRK BÖLGE KALKINMASINA ETKİLERİ: GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ ÖRNEĞİ Demşek, Sezin Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. H. Çağatay Keskinok Aralık, 2003, 116 sayfa Bu tezde, değişen bölge kalkınma politikaları ve bunların Türkiye üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Bölgesel eşitsizlikler Türkiye Cumhuriyeti 'nin önemli konuları arasında olmuştur. Ancak, 19 80 Terde devletin ve kapitalizmin yeniden yapılandırılması bölgesel politikalarda değişikliğe yol açmış ve Türkiye'deki bölgesel politikalar da bu yeni politikalardan etkilenmeye başlamıştır. Fakat, bu yeni politikalar azgelişmiş bölgelerde kalkınmayı teşvik etmek için fazla bir şey önermiyor görünmektedir. Bu çalışma yeni politikaların etkisini başarıları ve başarısızlıkları ile analiz ederek, bunların Türkiye'nin azgelişmiş bölgelerde kalkınmanın teşvik edilmesi için bir politika çerçevesi oluşturup violuşturamayacağını bulmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)'ndeki değişen politikalar tartışılacaktır. GAP'ın önceki kaynak dağılımcı bölgesel kalkınma politikalarına bağlı bir sulama ve enerji projesinden sürdürülebilir insani kalkınma projesine dönüşümü incelenecektir. Çalışmanın bulgularına göre GAP'ta temel alınması gereken politika çerçevesine ilişkin bazı öneriler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF NEW REGIONAL POLICIES ON TURKISH REGIONAL DEVELOPMENT: THE CASE OF SOUTHERN EASTERN ANATOLIA PROJECT Demşek, Sezin M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof.Dr. H. Çağatay Keskinok December, 2003, 1 16 pages In this thesis, changing regional development policies and effects of these in Turkey is discussed. Regional inequalities have been one of the important concerns of the Republic of Turkey. However, the restructuring of state and capitalism during 1980's led to a change in regional policies and Turkish regional polices have surely begun to be affected from new policies. Yet, these new policies do not seem to offer much about promoting development in underdeveloped regions. This study aims to analyze the effects of new regional policies with their successes and failures in order to find out whether they can offer a suitable policy framework for promoting development in underdeveloped regions of Turkey. With this aim, changing policies in Southern Eastern Anatolia Project (GAP) will be discussed. Transformation of GAP, from a project of irrigation and energy based on previous allocative ivTransformation of GAP, from a project of irrigation and energy based on previous allocative regional policies to a sustainable human development project will be examined. According to findings of the study, some remarks will be made about policy framework that should be taken as a basis in GAP.