Hedonic price analysis of office rents: A case study of the office market in Ankara
İşyeri kiralarının hedonik fiyat analizi: Ankara'da işyeri pazarı üzerine bir değerlendirme
  1. Tez No: 140251
  2. Yazar: EDA USTAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kira Fiyatındaki Farklılaşmalar, Hedonik Fiyat Fonksiyonu, Hedonik Fiyat Endeksi vı, Rental Price Variations, Hedonic Price Function, Hedonic Price Index IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma Ankara'daki işyeri kiralarmdaki farklılaşmayı analiz etmektedir. Çalışmanın ardında yatan teorik dayanağı hedonik metodoloji ile ilişkilidir. Bu yöntem taşınmazların fiyat veya kira fiyatlarındaki farklılaşmayı açıklamak üzere yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu teorik çerçeve veri iken, Ankara'daki işyeri pazarı için 2002 yılına ait yatay-kesit verileri kullanılarak hedonik regresyon modeli oluşturulmuş ve hedonik fiyat endeksleri tahmin edilmiştir. Hedonik fiyat fonksiyonu doğrusal logaritmik bir fonksiyon olarak belirlenmiş ve en küçük kareler yöntemi kullanılarak iki farklı model için tahmin edilmiştir. Model 1 ve Model 2 deki değişkenlerin tümü aynı olmakla beraber; Model 1, Model 2 den farklı olarak binanın konumuna ait özelliklerini temsil eden değişkenleri de içermektedir. Modeller için elde edilen tahmin sonuçları, binanın toplam kat sayısının ve yapım kalitesinin binanın konumuna ait özellikleri temsil ettiğini göstermektedir. Ayrıca, Model 1 için elde edilen tahmin sonuçları, Ankara'da işyeri kiralarının farklılaşmasına çoğunlukla işyerinin konumuna ait özelliklerinin neden olduğunu göstermektedir. Bunu doğrulamak için, farklı non-nested hipoteztestleri kullanılarak, Model 1 Model 2 ye ve Model 2 de Model 1 e karşı test edilmiştir. Test sonuçlarına göre Model 1, Model 2 ye tercih edilmektedir. Bu sonuç, binanın konumuna ait özelliklerin, kira farklılaşmalarını açıklaması bakımından önemli olduğunu göstermektedir. Binanın konumunu temsil eden değişkenlerle birlikte, önemli olduğu saptanan, işyerinin fiziksel ve kira sözleşmesine ait özelliklerini temsil eden değişkenlerin tahmin sonuçları da Model 1 için değerlendirilmiştir. Ampirik sonuçlar, binanın konumuna ait özelliklerinin Ankara'daki işyeri kiralarındaki farklılaşmayı büyük ölçüde açıklandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes variations in office rents in Ankara. The theoretical background of this study is related to the hedonic methodology, which is extensively applied for explaining price or rental price variations of the real property. Given this theoretical framework, hedonic regression model is utilized for the estimation of hedonic price indices by using the cross sectional data of the office market in Ankara for the year 2002. Hedonic price function is specified in the log linear functional form and is estimated with the Ordinary Least Squares technique for two models. The models include the same variables; however, Model 1 differs from Model 2 in including the location variables. The estimation results obtained from the models suggest that height and construction quality of the building act as proxies for the locational characteristics. Also, it is found from Model 1 that locational characteristics have the greatest effect on the rental prices of the office units. In order to verify this fact, Model 1 is tested against Model 2 and vice versa based on alternative tests for non-nested models. The results of non-nested tests indicate that Model 1 is preferred to Model 2. This result is mimportant in the sense that locational characteristics are found to be significant in explaining the rental price variations. Besides location variables, the other variables related to physical attributes and lease characteristics of the office property are also evaluated from the estimation results of Model 1. From the empirical results, it is finally concluded that locational characteristics explain the spatial rent variations of the office property in Ankara to a large extent.