Gated communities as a new upper-middle class utopia in Turkey the case of Angora houses
Türkiye'de yeni üst orta sınıf ütopyası korunaklı sitler örnek alan: Angora evleri
  1. Tez No: 140249
  2. Yazar: AYBERK CAN ERTUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Mimarlık, Economics, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Korunaklı yerleşim, alt kent, kentsel mekanın parçalanması, üst-orta sınıf, yaşam biçimi, toplumsal kutuplaşma, özelleştirme vı, Gated community, suburb, fragmentation of urban space, upper-middle class, lifestyle, social polarisation, privatisation IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu tezde, korunaklı sitelerin Türkiye ve Ankara kent mekanındaki parçalanma ve sınıflar arasındaki kutuplaşmanın artması üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Alan çalışması bir üst-orta smıf alt kent örneğini kapsadığı için, öncelikle bir kentleşme biçimi olarak alt kent gelişimleri üzerine yoğunlaşılmaktadır. Daha sonra, orta sınıf ve bu sınıfın uğradığı dönüşüm incelenmektedir. Bir sonraki bölümde, korunaklı yerleşimlerin ortaya çıkışı ve bu yerleşimlerin özellikleri, dünyada ve Türkiye'deki kentlerin uğradığıdönüşümler çerçevesinde ele alınmaktadır. Son olarak, kavramsal tartışmalar çerçevesinde geliştirlen olguların geçerliliği, Angora Evleri'nde yürütülen alan çalışmasının verileri ışığında sorgulanmaktadır. Bu araştırmada temel olarak Angora Evleri'ndeki korunma araçlarının, güvenlikten çok üst-orta sınıf yaşam biçiminin korunmasına hizmet ettiği ve bu yerleşkenin salt Ankaralılar arasındaki sosyo-mekansal farklılaşmaların bir ifadesi olarak değil, aynı zamanda böyle bir farklılaşmayı yeniden üreten bir öge olarak var olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the effects of gated communities in the increasing fragmentation of urban space and in the increasing polarisation among different classes in the Turkish context, more specifically in the capital, Ankara. Since the case study is based on an upper-middle class suburban gated community, first, suburbanisation“as a wave of urbanisation”is analysed. Then, the debates about the middle class and the transformation that this social stratum has undergone are discussed. Later, the formation of gated communities around the world and in Turkey are analysed within the iiigeneral framework of the transformation of the urban sphere. Finally, the theoretical arguments are scrutinised by incorporating the findings of the case study carried out in Angora Houses. In this study Angora Houses is concluded to be a gated community which is“fortified”for the preservation of an upper-middle class lifestyle rather than for security concerns and which reproduces socio-spatial inequalities among Ankaraites rather than standing as only the expression of them.