Defining cooking activity areas of Burgaz domestic units in the 4th century B.C
M. Ö. 4. yüzyıl Burgaz evlerinde pişirme alanlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 140254
  2. Yazar: NADİRE ATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Burgaz, Mekansal Analiz, Pişirme Aktiviteleri, Evsel Arkeoloji, Arkeolojik Buluntu Grupları, Antik Yunan Evleri. VI, Burgaz, Spatial Analysis, Cooking Activities, Household Archaeology, Archaeological Artefact Assemblages, Ancient Greek Houses
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz M.Ö. 4. YÜZYIL BURGAZ EVLERİNDE PİŞİRME ALANLARININ BELİRLENMESİ Atıcı, Nadire Yüksek Lisans, Yerleşim Arkeolojisi Programı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Numan Tuna Aralık 2003, 88 sayfa Bu tezin temel amacı, M.Ö. 4. yüzyü'da Burgaz evlerindeki pişirme aktivitelerinin yürütüldüğü alanları, mekan tabanlanndan ele geçen seramiklerin istatistiksel analizlerini yaparak belirlemektir. Bu çalışmada mimari yapıdan çok buluntuların dağılımları ve bu dağılımların mekanlarla olan ilişkileri irdelenmiştir. Pişirme aktivitelerinin yürütüldüğü alanlarının belirlenmesine yönelik olarak özellikle pişirme kaplan ve pişirme ile ilişkili araçların mekansal dağılımları esas alınmıştır. Pişirme kaplannm dağılımı ayrıca pişirme ile ilişkili olabilecek küllü alanlarla ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada Burgaz kazıları boyunca ( 1993-2003) NE sektöründe ortaya çıkarılan iyi korunmuş durumda olan dört farklı evde bulunan seramiklerin mekansal analizleri yapılarak bu evlerdeki mekan kullanımları, özellikle pişirme alanları tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEFINING COOKING ACTIVITY AREAS OF BURGAZ DOMESTIC UNITS IN THE 4TH CENTURY B.C. Atıcı, Nadire Ms, Program of Settlement Archaeology Supervisor: Prof. Dr. Numan Tuna December 2003, 88 pages The main aim of this study is to define the cooking activity spaces in Burgaz at 4th Century B.C. by carrying out statistical analysis of artefacts come from floor levels. In this study the distribution of artefacts and the associations of these distributions with architectural remains are examined rather than architectural features. In order to defining cooking activity spaces, the spatial distribution of cooking wares and utilities were taken into consideration. The distributions of cooking wares were tried to associate with ashy areas that can be related to cooking activities. In this study, the spatial analysis of archaeological artefacts assemblages that found in four well preserved houses from NE Sector revealed during the excavations of Burgaz (1993-2003) was carried out and the space usage, especially cooking spaces, were identified in these houses. m