The Vigorous local: Culture industry, hip-hop and the politics of resistance in the age of globalization
Yerelin zinde gücü: Küreselleşme çağında kültür endüstrisi, hip-hop ve direniş politikaları
  1. Tez No: 140253
  2. Yazar: CEREN MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel, Yerel, Medya, Kültür Endüstrisi, Diaspora, Müzik, Hip- Hop, Göçmenler, Direniş. iv, Global, Local, Media, Culture Industry, Diaspora, Music, Hip-Hop, Immigrants, Resistance. iii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz YERELİN ZİNDE GÜCÜ: KÜRESELLEŞME ÇAĞINDA KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ, HİP-HOP VE DİRENİŞ POLİTİKALARI Mert, Ceren Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meyda Yeğenoğlu-Mutman Eylül 2003, 194 sayfa Bu tezin amacı, küreselleşme sürecinde müziğin nasıl önemli bir iletişim aracı haline geldiğini ve küresel ile yerel'i birleştirirken mağdur insanların kendilerini ve muhalif duruşlarım ifade etmelerine nasıl yardımcı olduğunu göstermektir. Bu çalışma, küreselleşme tartışmalarının yanısıra, medya ve kimlik politikaları alanları içinde müziğin iletişimsel boyutunu analiz etmektedir. Bu açıdan hip-hop'un küresel ve yerel özellikleri üzerinde durulmaktadır. New York kentinin Bronx bölgesinde ortaya çıkan bu küresel gençlik kültürü, yaşadıkları ülkelerde ırkçılık ve ayrımcılıkla, ayrıca devletin dışlayıcı uygulamaları ile karşı karşıya kalan diğer azınlık gençleri tarafından da benimsenmiş, ve duydukları öfke ve husumeti hip-hop aracılığıyla dile getirmişlerdir. Bu kapsamda, Almanya'da yaşayan ikinci ve üçüncü nesil Türk gençleri ile İngiltere'deki Güney Asyalı gençler kullandıkları başkaldırıcı lirikler kanalıyla duydukları öfkeyi dışarıya vurmuşlardır. Bu nedenle, bu lirikler, göçmen gençleri direniş ve meydan okuyuşun sözcüleri olarak gösteren öyküler olarak da görülebilir. Her ne kadar bu azınlık gençlerinin müzik yapıtları 'kültür endüstrisi'nin ürünleri olarak düşünülebilirse de, bu onların direnen ve başkaldıran özelliklerini yok edememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VIGOROUS LOCAL: CULTURE INDUSTRY, HIP-HOP AND THE POLITICS OF RESISTANCE IN THE AGE OF GLOBALIZATION Mert, Ceren M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meyda Yeğenoğlu-Mutman September 2003, 194 pages The aim of this thesis is to demonstrate how music has become* a significant means of communication in the process of globalization, and how it integrates the 'global' and the 'local' while enabling the aggrieved populations to speak through and to express their antagonistic stances. In addition to the discussions of globalization, this study analyzes the medium of music along the areas of media and identity politics. In this respect, it deliberates on the global and local features of hip-hop. Although born in the ghettos of Bronx, New York, this global youth culture has been adopted by other minority youths in order to voice their anger and frustration towards the exclusionist practices of the state, as well as racism and discrimination they face in their host countries. Accordingly, the second and third generation Turkish youths in Germany and South Asian youths in Britain have revealed their rage through the subversive lyrics they employed. Therefore, these lyrics can also be regarded as narratives that indicate these immigrant youths as representatives of resistance and defiance. Despite the fact that the musical works of these minority youths may be considered a product of the 'culture industry', this does not eliminate their resistive and subversive characteristics.