Consumption, income and liquidity constraints: The case of Turkish economy
Tüketim, gelir ve likidite kısıtı: Türkiye örneği
- Tez No: 140264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Gelir, Likidite Kısıtı iv, Consumption, Income, Liquidity Constraints iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz TÜKETİM, GELİR VE LİKİDİTE KISITI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Ceritoğlu, Evren Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alper Güzel Eylül 2003, 63 sayfa Bu çalışmada, Türkiye Ekonomisi için tüketim, gelir ve likidite kısıtı arasındaki ekonomik ilişkinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, genelleştirilmiş araç değişken tahmin yöntemi (GIVE) Hall (1978) tarafından elde edilen ve Campbell ve Mankiw (1989) tarafından geliştirilen indirgenmiş tüketim fonksiyonlarım tahmin etmek için kullanılmıştır. Türkiye Ekonomisi 'nin iki ayn dönemi için tahmin yapılmıştır. Hanehalkmın önemli bir kesiminin, 1987 yılından 1995 yılı sonuna kadar olan alt dönemde, tüketimlerini cari dönemde elde ettikleri harcanabilir gelire göre belirledikleri gözlenmiştir. Likidite kısıtmın varlığının hanehalkmın yalnızca cari dönemde elde ettiği harcanabilir geliri tüketmesine olanak verdiği düşünülmektedir. Buna karşın, 1987 yılından 2002 yılı sonuna kadar olan dönem incelendiğinde, tüketim ile harcanabilir gelir arasındaki ilişkinin önemli ölçüde zayıfladığı görülmektedir. Ekonomideki mali derinleşme ve reel kredi hacminin yükselmesi likidite kısıtmın seviyesinin azalmasına ve hanehalkmın gelirini dönemler arasında eşit bir biçimde dağıtmasına olanak sağlamıştır. Türkiye Ekonomisi'nin 1987 yılından 2002 yılının sonuna kadar olan dönemi incelendiğinde özel tüketim davranışının Daimi Gelir teorisinin temel ilkeleri ile uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSUMPTION, INCOME AND LIQUIDITY CONSTRAINTS: THE CASE OF TURKISH ECONOMY Ceritoğlu, Evren M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alper Güzel September 2003, 63 pages The aim of this thesis study is to enlighten the economic relationship among consumption, income and liquidity constraints in Turkish Economy. For this aim, generalized instrumental variables estimation technique (GIVE) is used to estimate reduced- form consumption equations derived by Hall (1978) and improved by Campbell and Mankiw (1989). Estimations are realized for two separate periods of Turkish Economy. For the sub-period of 1987 to 1995, it is observed that a significant part of households consume their current disposable income. It is thought that the presence of liquidity constraints forced households to determine their consumption simply according to their current disposable income. However, it is observed that the dependence of households to disposable income decreased substantially, when analyzed for the overall period of 1987 to 2002. Financial deepening in the economy and the rise of real credit volume contributed to the decline of the level of liquidity constraints and enabled households to allocate their income across subsequent periods evenly. Thus, it is concluded that private consumption behavior is consistent with the Permanent Income / Life- Cycle Consumption theory for 1987 to 2002 period in Turkish Economy.