The Liberalization on the Turkish electricity sector: A simulation analysis
Türkiye elektrik sektörünün serbestleştirilmesi: Bir simülasyon analizi
- Tez No: 140265
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Sektörü, Türkiye, Serbestleştirme, Simülasyon, Elektrik Fiyatlaması, Spot Piyasa, Düzenleme, Electricity Sector, Turkey, Liberalization, Simulation, Electricity Pricing, Spot Market, Regulation in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
öz TÜRKİYE ELEKTRİK SEKTÖRÜNÜN SERBESTLEŞTİRİLMESİ: BÎR SİMÜLASYON ANALİZİ SERDAL BAHÇE Ph.D., Department of Economics Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Ağustos 2003, 268 Sayfa Türkiye elektrik sektörü bir serbestleştirme sürecinden geçmekte. Bu çalışma simülasyona dayalı bir çerçeve kullanarak bu süreci analiz etmeyi hedeflemektedir. Birinci olarak yeni piyasa yapısının temel özelliklerine bakıldı ve bir takım önemli sonuçlan çıkarabilmek için bazı uluslararası örnekler üzerinde duruldu. İkinci olarak elektrik sektöründeki serbestleştirme hakkındaki teorik ve ampirik literatür özetlendi. Daha sonra bu çalışmada kullanılan simülasyon modelinin, Türkiye Elektrik Sistemi Simülasyon Modelinin, temel yapısı verildi. Bu modelde Türkiye'de bir spot piyasanın kurulduğu ve sektördeki bütün ajanların bu piyasada faaliyet gösterdikleri varsayılmıştır. Daha sonra bu model kullanılarak, endüstri yapısı, tüketici katılımı ve düzenleme gibi bir takım faktörlerin spot piyasanm performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca simülasyon örneklerinde bazı fiyatlama mekanizmaları karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LIBERALIZATION OF THE TURKISH ELECTRICITY SECTOR: A SIMULATION ANALYSIS SERDAL BAHÇE Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz August 2003, 268 Pages The Turkish Electricity System has gone through a liberalization process. This study aims to analyze the possible outcomes of this process by using a simulation framework. First, we look at the basics of new market design and focus on international evidence. Second, the theoretical and empirical literature about the liberalization of the electricity sector is reviewed. Then, the structure of our model, Turkish Electricity System Simulation Model (TESS), is summarized. In this model, it is assumed that a spot market is formed and all the agents in the sector operate in this market. Using this model, the effects of various factors, like industry structure, consumer participation and regulation, upon the performance of the spot market are analyzed. Moreover, in simulation case studies, uniform and a non-uniform pricing mechanisms are compared.