State and transition in emerping petroleum economies of the Caspian
Hazar'ın yeni oluşan petrol ekonomilerinde devlet ve geçiş
- Tez No: 140271
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Petrol, Gaz, Geçiş iv, State, Oil, Gas, Transition in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
oz HAZAR'IN YENİ OLUŞAN PETROL EKONOMİLERİNDE DEVLET VE GEÇİŞ Bilgin, Mert Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Pınar Akçalı Haziran 2003, 380 sayfa Devlet, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın Sovyet sonrası dönemdeki geçiş özelliklerini belirleyen en önemli kurumdur. Güçlü devlet, eski Sovyet rejiminin devlete toplumdan belirli bir oranda görecelik kazanmış olduğu mirastır. Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan sahip oldukları hidrokarbon rezervleri sayesinde diğer geçiş ekonomilerinden farklılaşmaktadırlar. Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın Sovyet sonrasındaki dönüşümünün analizi en iyi şekilde devletin hidrokarbonlarla ilgili konulara yaklaşımına yönelerek yapılabilir. Devletin, Rusya'nın, çokuluslu petrol şirketlerinin ve uluslararası örgütlerin taleplerine verdiği cevaplar, milli özelliklerle belirlenmiş farklı yerel politikalarla bir arada yer almıştır. Azerbaycan'da devlet dış baskılarla milli gereklilikler arasında bir denge kurabilmek için rekabetçilikle hızlandırılmış ayarlama politikası izleyerek enerji sektörünü yabancı sermayeye mümkün olan en üst seviyede açmaya teşebbüs etmiştir. Kazakistan'ın geçiş süreci devletin pazarların işlemesine otokratik bir siyasi rejim çerçevesinde izin verirken Rusya, çokuluslu şirketler ve uluslararası örgütler arasındaki dengeyi korumayı hedefleyen korumacı piyasa cevabı ile örtüşmüştür. Türkmenistan'da ise devlet milli çıkarlara öncelik vererek esas amacı devletin gücünü ve petrol ile gaz ticaretinden elde edilen gelirlerin ülkeye akışım sağlamak olan neomerkantalist bir tutumla Rusya'nın, çokuluslu şirketlerin ve uluslararası örgütlerin taleplerini göz ardı etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATE AND TRANSITION IN EMERGING PETROLEUM ECONOMIES OF THE CASPIAN Bilgin, Mert Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assistant Prof. Dr. Pınar Akçalı June 2003, 380 pages The state is the most significant agent, which designates the characteristics of transition of Azerbaijan, Kazakhstan and Turkmenistan in the post-Soviet era. The powerful state is the legacy of the former Soviet regime, which had already created state's autonomy from the society. Azerbaijan, Kazakhstan and Turkmenistan differ from other transition economies because of their rich reserves of hydrocarbons. The transformation of these countries can be best analyzed by referring to the attitude of the state toward the issues related to hydrocarbons. The responses of the state to the demands of Russia, multinational oil companies, international organizations coexist with different domestic policies shaped along national peculiarities. In Azerbaijan, state attempted to open the energy sector to foreign capital as much as possible by following a policy of competitive accelerated adjustment in order to balance the external pressures and the national interests. Kazakhstan's transition period coincided with state's defensive market response, which allowed markets work under an autocratic political regime, whose main concern was to sustain the equilibrium among Russia, multinational companies and international organizations. In Turkmenistan, state gave priority to national interests and undermined the demands of Russia, multinational oil companies and international organizations by its neomercantilist attitude, along which the principal goal was to sustain state's absolute power and increase the flow of revenues extracted from oil and gas trade.