An investigation on constructivist classroom characteristics in ELT methodology II course
İngilizce öğretmenliği özel öğretim yöntemleri II derslerindeki oluşturmacı sınıf özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 140272
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oluşturmacılık, Oluşturmaca Yaklaşım, Öğretmen Yetiştirme, Oluşturmacı Öğretmen Yetiştirme, Oluşturmacı Sınıf, Oluşturmacı Sınıf özelikleri. vi
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
öz İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ H DERSLERİNDEKİ OLUŞTURMAĞI SINIF ÖZELBOLERİNİNİN ARAŞTIRILMASI Kesal Füsun Doktora, Eğitim Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Aksu Haziran 2003, 254 sayfa Bu çalışmama amacı, İngilizce Öğretmenliği bölümlerinde verilen özel Öğretim Yöntemleri II derslerinin ne derece oluşturmacı (constructivist) sınıf özeliklerine sahip olduğunu araştırmaktır. İkinci olarak, amaç, oluşturmacı öğrenme etkinliklerinin ve değerlendirme stratejilerinin öğrenciler ve öğretim elemanları tarafindan ne derece yararlı bulunduğunu araştırmaktır. Üçüncü olarak, bu çalışma, İngilizce Öğretmenliği bölümlerindeki öğrencilerin ve öğretim elemanlarının oluşturmacı öğrenme ve öğretine kavramlarını ne derece benimsediklerini bulmaya çalışmaktadır. Son olarak, öğrencilerin oluşturmacı sınıf özellikleriyle ilgili algılarının üniversite, cinsiyet, mezun olunan fişe türü, dersten beklenen ortalama not ve İngilizce yeterlilik algısı gibi değişkenlere göre değişip değişmediğini bulmak amaçlanmıştır. Çalışmanın denekleri, 2001-2002 akademik yıkıda, dört üniversitenin (Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi) İngilizce Öğretmenliği bölümlerinde Özel Öğretim Yöntemleri II dersini alan 410 öğrenciyi ve bu üniversitelerde bu dersi veren 15 öğretim elemanını kapsamaktadır.Veriler, Mayıs - Temmuz 2002 arasında, öğrencilere anket (Oluşturmaca Sınıf Özelikleri Anketi) uygulanması, öğrenciler ve öğretim elemanlarıyla yapılan görüşmeler ve öğrencilerin Özel Öğretim Yöntemleri II derslerindeki mikroöğretim uygulamalarının gözlemlenmesiyle toplanmıştır. Yeri analizi, hem nicel (frekans analizi, ortalamalar, standart sapmalar ve tek yönlü varyans analizi) hem de nitel analiz teknikleriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, algılarında bazı farklılıklara rağmen, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının çoğunluğunun sınıf özeliklerini oluşturmacı nitelikte algıladıklarını göstermiştir. Öğrencilerin gözlemlenen mikroöğretim uygulamaları da, öğrencilerin kullandığı öğrenme etkinliklerinin çeşitliliği, sınıfta kullanılan dönüt (feedback) yöntemleri ve öğrenciler arasındaki görüş alışverişi ve işbirliği bakımından, sınıf özelliklerinin oluşturmacı nitelikte olduğunu ortaya çıkarmıştır. İkincisi, hem öğrenciler hem de öğretim elemanları, oluşturmacı öğrenme etkinliklerini ve değerlendirme stratejilerini, geleneksel olanlara göre daha yararlı olarak algılamaktadırlar. Üçüncü olarak, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının çoğunluğu bilişsel ya da oluşturmaca öğrenme kavramlarım benimsemektedirler. Ancak, öğrencilerin öğretme kavranılan davranışçı iken, öğretim elemanlarının kavramları oluşturmacıdır. Son olarak, sonuçlar oluşturmacı sınıf özelikleri algısının, üniversitelere, dersten beklenen ortalama nota, İngilizce yeterlilik algısına göre değiştiğini, ancak, öğrenci cinsiyetine ve mezun olunan lise türüne göre değişmediğini göstermiştir. Sonuçlar, İngilizce Öğretmenliği Öğretim Yöntemleri II derslerinin nitelik bakımından oluşturmacı olabilmesi için, sınıftaki öğrenme etkinliklerinin, değerlendirme stratejilerinin, öğrencilerin öğrenme yaşantılarının ve öğretim elemanlarının rollerinin yeniden gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON CONSTRUCTTVIST CLASSROOM CHARACTERISTICS IN ELT METHODOLOGY H COURSE KesaL Füsun Ph. D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Meral Aksu June 2003, 254 pages The purpose of this study was to investigate to what extent constructivist classroom characteristics existed in ELT Methodology H courses in ELT departments. Secondly, the aim was to explore the extent to which constructivist learning activities and evaluation strategies were perceived to be useful by the students and the instructors. Thirdly, the study also attempted to find out the extent to which the students and the instructors in ELT departments had constructivist conceptions of learning and teaching. Finally, it was aimed to find out whether students' perception of constructivist classroom characteristics differed according to certain variables such as university, sex, type of high school the students graduated from, expected average score in the course and perceived competency in English. Subjects of the study involved 410 students taking ELT Methodology E course (Özel Öğretim Yöntemleri H) during 2001-2002 academic year in ELT departments of four universities (Middle East Technical University, Gazi University, Çukurova University and Dicle University) and 15 instructors teaching this course at these universities. inData were collected between May - July 2002 through administration of a questionnaire (Constractmst Classroom Giaracteristi.es Questionnaire) to the students, interviews with the students and the instructors and observation of students' micrcteaching practices in ELT Methodology E classes. Date analysis was carried out through both quantitative (frequencies, means, standard deviations, one-way ÂNOVA) and qualitative analysis techniques. The results of the study indicated that majority of the students and the instructors perceived the classroom characteristics to be constractivist although there were a few differences in their perceptions. Observations of microteaching also showed that classroom characteristics were constractivist with respect to the variety of the learning activities used by the students, feedback procedures in the classroom and negotiation and cooperation among the students. Secondly, both the students and the instructors perceived constractivist learning activities and evaluation strategies to be more useful compared to the traditional ones. Thirdly, majority of the students and the instructors held either cognitrvist or constractivist conceptions of learning. On the other hand, the students were behaviorist in their conceptions of teaching while the instructors were constractivist. Finally, the results indicated mat perception of constractivist classroom characteristics differed according to universities, expected average score and perceived competency in English whereas it did not differ according to student sex and the type of high schools the students graduated from. The results revealed that the learning activities, evaluation strategies, students' learning experiences and instructors' roles in the classroom should be reconsidered and improved in order to make ELT Methodology E classes more constractivist in nature. Keyworcte Constaictivism, Constractivist Approach, Teacher Education, Ccostractivist Teacher Education, Constractivist Classroom, Constructivist Classroom Characteristics. iv