A Comparative analysis of the debates on democratization in the 1970s and 1980s
1970 ve 1980'li yıllarda yapılan demokratikleşme tartışmalarının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 140270
  2. Yazar: NURCAN TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü Dünya, demokratikleşme, demokrasi, kalkınma, devlet-toplum ilişkisi. IV, Third World, democratisation, democracy, development, state- society relations m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz 1970 ve 1980'Lİ YILLARDA YAPILAN DEMOKRATİKLEŞME TARTIŞMALARININ KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZİ Turan, Nurcan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Galip Yalman Bu çalışmada amaç, Üçüncü Dünya ülkelerinin demokratikleşmesi üzerine 1970 ve 1980`li yıllarda yapılan teorik tartışmaların karşılaştırmalı bir analizini yapmaktır. Üçüncü Dünya ülkelerinin demokratikleşmesi üzerine geliştirilen teorilerin ayırdedici özelliklerini öğrenmeye yönelik olarak, 1970'li ve 1980'li yılların tartışmaları tarihsel bağlamları içinde ele alınmaktadır. Geçmiş teoriler iki önemli temaya göre karşılaştırılmaktadırlar: kalkınma-demokrasi ve devlet-toplum ilişkileri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE DEBATES ON DEMOCRATIZATION IN THE 1970S AND 1980S Turan, Nurcan M.S.; Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip Yalman In this study, it is aimed to analyse the approaches to democratisation and transition to democracy in the Third World that have occurred since the beginning of the 1980s. In order to get insights about the distinctive features of theories of democratisation on the Third World, the past debates of the 1970s and 1980s have been analysed in their historical contexts. The theories have been compared on the basis of two themes: relationship between the level of development and democracy, and state-society relations.