The Role of politics and instability on public spending dynamics and macroeconomic performance: Theory and evidence from Turkey
Siyaset ve istikrarsızlığın kamu harcama dinamikleri ve makroekonomik performans üzerindeki rolü: Teori ve Türkiye deneyimi
  1. Tez No: 140277
  2. Yazar: MUSTAFA İSMİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSIT TANSEL, DOÇ. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamalanmn Bileşimi, Politik İstikrarsızlık, Makroekonomik Performans, Stratejik Borç Birikimi, Sermaye Borçlanma Kuralı, Kamu Yatırımları, Özel Yatırımlar, Tamamlayıcılık, Makroekonomik İstikrarsızlık. VI, Composition of Public spending, Political Instability, Macroeconomic Performance, Strategic Debt Accumulation, Capital Borrowing Rule, Public Investment, Private Investment, Complementarity, Macroeconomic Instability. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
oz SİYASET VE İSTİKRARSIZLIĞIN KAMU HARCAMA DİNAMİKLERİ VE MAKROEKONOMİK PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ROLÜ: TEORİ VE TÜRKİYE DENEYİMİ îsmihan, Mustafa Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysıt Tansel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kıvılcım Metin-Özcan Aralık 2003, 244 sayfa Bu doktora tezi iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım maliye politikalarının oluşturulması ile ilgili bazı politik makro-iktisat konularının daha iyi anlaşılması için teorik bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu kurguda makroekonomik performans ile kamu harcama ve borçlanma kararlan ilişkilendirilmektedir. Bu kurgunun temel özelliği verimli (örneğin kamu yatırımları) ve verimsiz kamu harcamaları (örneğin popüler harcamalar) arasında bir ayırımın yapılmasıdır. Yüksek düzeyde siyasi istikrarsızlığın kısa görüşlü ve popülist politikalara ve dolayısıyla daha kötü bir makroekonomik performansa yol açabileceği, ve bunun sadece gelecekteki üretim ve enflasyon açısından değil aynı zamanda gelecekteki popüler harcamalaraçısından da kötü olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, birinci kısımda, verimli kamu harcamalarının verimliliği artırıcı rolü dikkate alınarak, genişletici veya Keynesyen olmayan mali daralmalar için alternatif bir kanal önerilmektedir. Hükümetin popüler (verimli) harcamalar yerine verimli (popüler) harcamaları azaltması halinde Keynesyen (Keynesyen olmayan), yani daraltıcı (genişletici) bir etkinin gerçekleştiği gösterilmiştir. Buna ilaveten, bu çerçevede kamu yatınmlanmn kahpesinin de kamu yatırmalarının olumlu etkilerini pozitif yönde etkilediği gösterilmiştir. Bunların yam sıra, borçlanma ile finanse edilen verimli harcamaların gelecek dönemdeki makroekonomik performans üzerindeki net etkileri bu harcamaların olumlu etküerinin yam sıra borçlanmanın maliyetinede bağlıdır. Sermaye borçlanma kuralının uygulanması, başka bir deyişle yatırım için borçlanma durumunda dahi kamu yatırımlanndaki bir artışın makroekonomik performans üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve bu kuralın uygulanması her ne kadar stratejik amaçlı borçlanmayı engellese de, kamu yatırırnlarrnın stratejik amaçlı kullanımım engellemeyebilir. İkinci kısım Türkiye ekonomisindeki makroekonomik istikrarsızlığın sermaye birikimi ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini 1963-1999 yıllan için araştırmaktadır. Tasviri ve ekonometrik (zaman serisi) analizler makroekonomik istikrarsızlığın sermaye birikimini ve ekonomik büyümeyi kötü etkilemekle kalmayıp ayrıca uzun vadede kamu yatırımları ve özel yatırımlar arasındaki tamamlayıcılık ilişkisini tersine çevirmiş olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF POLITICS AND INSTABILITY ON PUBLIC SPENDING DYNAMICS AND MACROECONOMIC PERFORMANCE: THEORY AND EVIDENCE FROM TURKEY ismihan, Mustafa Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kıvılcım Metin-Özcan December 2003, 244 pages This Ph.D. thesis comprises of two parts. Part I develops a framework to provide insights into the understanding of several political macro-economy issues related to fiscal policy making. This framework links the overall macroeconomic performance to the public spending and borrowing decisions. The key feature of this framework is that it makes a distinction between productive (e.g. public investment) and non-productive public spending (e.g. popular spending). It is shown that a high level of political instability may lead to myopic and populist policies and may be associated with less favorable macroeconomic performance in terms of not only future output and inflation but also future popular spending. IllPart I also suggests an alternative channel for expansionary or Non-Keynesian fiscal contractions based on the productivity enhancing role of productive public spending. It is shown that if the incumbent government reduces popular (productive) spending rather than productive (popular) spending, then Non- Keynesian (Keynesian) effects are achieved. Furthermore, it is shown that the favorable effects of public investment depends positively on its quality in this framework. Moreover, the net effect of productive spending financed by borrowing on the next period's macroeconomic performance depends on the benefits of productive spending relative to the costs of borrowing. Even under a capital borrowing rule higher public investment may yield unfavorable effects and also it may not necessarily prevent the strategic use of public investment, even though it prevents strategic debt accumulation. Part II investigates the effects of macroeconomic instability on capital accumulation and economic growth in the Turkish economy over the 1963-1999 period. Descriptive and econometric (time series) analyses suggest that macroeconomic instability not only deters capital accumulation and economic growth but it may also reverse the complementarity between public and private investment in the long-run.