Comparison of same-sex friendships, cross-sex friendships and romantic relationships
Aynı cins arkadaşlık, karşı cins arkadaşlık ve duygusal ilişkilerin karşılaştırması
- Tez No: 140287
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: aynı cins arkadaşlık, karşı cins arkadaşlık, duygusal ilişki, ilişki sürdürme stratejileri, çatışma yönetimi, çatışma konulan, same-sex friendship, cross-sex friendship, romantic relationship, relationship maintenance, conflict management, conflict issues
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz AYNI CİNS ARKADAŞLIK, KARŞI CİNS ARKADAŞLIK VE DUYGUSAL İLİŞKİLERİN KARŞILAŞTIRMASI Cingöz, Banu Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu Temmuz 2003, 140 sayfa Bu çalışma, genç yetişkinlikteki aynı cins (hemcins) arkadaşlıklar, karşı cins arkadaşlıklar ve duygusal ilişkileri, çeşitli tartışma konularının etkileri, farklı çatışma yönetimi stratejileri ve ilişki sürdürme stratejileri ile ilişkide algılanan fayda ve maliyetler, sosyal çevreyle bütünleşmesi ve ilişki niteliği açılarından karşılaştırmaktadır. Temel amaç, karşı cinsle arkadaşlıkların duygusal ilişkiler ve aynı cins arkadaşlıklarla olan benzerlik ve farklılıklarının yanısıra, bu ilişkilerdeki kadın-erkek farklarını incelemektir. Veri, 298 Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencisinden anketler yoluyla toplanmıştır. Karşı cins arkadaşlıklar, ilişki niteliği, fayda/maliyetler, ya da sürdürme davranışlarının sıklığı açısmdan en zayıf ilişki olarak değerlendirilmiş; öte yandan bu türden arkadaşlarda çok düşük çatışma olduğu görülmüştür. Aynı cins ve karşı cins arkadaşlıklarda, kadınlar ilişki sürdürme davranışlarını erkeklere kıyasla daha sık gösterdiklerini belirtmişlerdir. Bunun yanısıra aynı cins arkadaşlıklardaki çatışmalarda, erkekler hükmedici, kadınlarsa uyum gösterici davranışları daha sıklıkla tercih etmektedirler. Genç yetişkin ve Türk öğrencilerden oluşan bu örneklemde, aynı-cins arkadaşlıkların kabul edilen ve tanınan arkadaşlık biçimi olarak ortaya çıktığı, karşı cins arkadaşlıkların duygusalilişkilerden ve aynı cins arkadaşlıklardan daha uzak ve düşük kalitede olduğu sonucuna varılmıştır. Son olarak, ilişki kalitesini yordayan değişkenler açısından bu ilişkiler arasında bazı farklılıklar olmasına karşın, genel olarak faydalar ve sürdürme stratejileri, ilişki kalitesini maliyetler ve çatışma davramşlarmdan. daha iyi yordamıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT COMPARISON OF SAME-SEX FRIENDSHIPS, CROSS-SEX FRIENDSHIPS AND ROMANTIC RELATIONSHIPS Cingöz, Banu M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu July 2003, 140 pages This study compares same-sex friendships, cross-sex friendships and romantic relationships in young adulthood in terms of the negative effects of various conflict issues, the different conflict management strategies and relationship maintenance strategies employed in these relationships, as well as the perceived rewards and costs, the integration of the networks, and perceived overall quality. The main purpose is to investigate cross-sex friendships and discern its similarities to and differences from romantic relationships and same-sex friendships, as well as the gender differences that emerge. Data is collected by means of questionnaires, from a sample of 298 Middle East Technical University Students. Cross-sex friendships were rated as the poorest relationship in terms of quality, rewards/costs, or the frequency of maintenance behaviors and conflict occurred at very low levels in these friendships. Women employed more relationship maintenance strategies in their same- and cross-sex friendships compared to men. In addition, men preferred the dominating and women the accommodating strategies of conflict management in their same-sex friendships. It was concluded that same-sex friendships remain to be the accepted and approved form of friendship among this sample of Turkish youngadults and cross-sex friendships were distant and inferior to the other two relationships. Finally, there were some differences across these relationships as to what predicted relational quality, yet in general the rewards and maintenance strategies predicted quality better than costs and conflict behaviors.