Individual differences factors affecting workplace sexual harassment perceptions
İş yerinde cinsel taciz algıları ve etkileyen bireysel farklılıklar
  1. Tez No: 140289
  2. Yazar: YONCA TOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş yerinde cinsel taciz, cinsel taciz algılan, kişisel farklılık değişkenleri, kadınların cinsiyet rollerine karşı olan tutumlar, dugusal duygulanım, özsaygı, tacizcilere karşı kalıpyargılar, yöneticilere karşı kalıpyargılar, tacizcilere karşı kalıpyargı profilleri, yöneticilere karşı kalıpyargı profilleri, Sexual harassment at workplace, sexual harassment perceptions, individual differences factors, attitudes towards women's gender roles, emotional affectivity, self-esteem, stereotypes towards harassers, stereotypes towards managers, harasser stereotype profiles, manager stereotype profiles
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Çalışmanın temel amacı kadınların cinsiyet rollerine karşı olan tutumlar ve kişilik özelliklerinin (özsaygı ve duygusal duygulanım) cinsel taciz algılan üzerindeki etkilerini araştırmaktı. Diğer bir amaç da, cinsel tacizcilere karşı olan kalıpyargıların araştırılması ve yönetici kalıpyargılar ile karşılaştırılmasıydı. Elli altı çalışan kadına mülakat yöntemi ile ulaşılarak bir ön çalışma gerçekleştirilmiştir. Cevapların içerik analizine dayanarak, Türk kültürüne özgü sosyo-cinsel davranış örnekleri ölçeği ve tacizci kalıpyargılarölçeği geliştirilmiştir. Ana çalışmada, sosyo-cinsel davranış ölçeği, kadınların cinsel taciz algılan ve yaşantılarını değerlendirmek, kalıpyargılar Ölçeği ise tacizci ve yöneticilere karşı olan kalıpyargılar araştırmak amacıyla kullanılmıştır. Çeşitli örgütlerde çalışan toplam 353 kadın ana çalışmaya katılmıştır. Sosyo- cinsel davranış maddeleri yapısının, cinsel taciz algılan değerlendirmelerine göre altı vfaktörden (istenmeyen kişisel ilgi, sözel cinsel ilgi, cinsiyetçilik, fiziksel cinsel zorlama, ilginin iması ve rüşvet-gözdağı) oluştuğu görülmüştür. Bireysel farklılık değişkenlerinin cinsel taciz faktörlerine olan etkileri regresyon analizi ile test edilmiştir. Olumsuz duygu durumunun, istenmeyen kişisel ilgi, sözel cinsel ilgi, ve cinsiyetçilik faktörlerini yordadığı bulunmuştur. Kadınların cinsiyet rollerine karşı olan tatamların, fiziksel cinsel zorlama ve rüşvet-gözdağı niteliğindeki cinsel tacizi yordadığı bulunmuştur. Özsaygının ise, cinsiyetçilik faktörü dışında diğer tüm faktörleri yordadığı bulunmuştur. Kadınların tacizcilere karşı olan kalıpyargılarının,“baskınlık”boyutu dışındaki boyutlarda yöneticilere karşı olan kalıpyargılanndan anlamlı bir şekilde farklı olduğu gözlenmiştir. Kümeleme (cluster) analizi sonuçlan tacizci kalıpyargılan açısından üç farklı kişi profili, yönetici kalıpyargılan açısından da üç farklı kişi profili ortaya koymuştur. Tacizcilere karşı olumsuz veya olumsuz ve güçlü kalıpyargılar taşıyan iki farklı profil grubunun, karasız kalıpyargılar olan profil grubuna kıyasla daha çok cinsel taciz algıladıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to investigate the effects of individual differences on Sexual Harassment (SH) perceptions at the workplace. Specifically, the effects of attitudes toward women's gender roles and personality attributes (i.e., self-esteem and emotional affectivity) on SH perceptions were examined. Another purpose of the study was to explore the stereotype domains of sexual harassers and to compare it with those of managers. A preliminary study was conducted by interviewing 56 Turkish working woraen. Based on the content analyses of the responses, a measure of social-sexual behavior manifestations relevant to the Turkish culture and a measure of harasser stereotypes were developed. in the main study, the social-sexual behavior measure was used to assess harassment perceptions and experiences of women, the stereotype measure was used to explore the nature of harasser and manager stereotypes. iiiA total of 353 women employed in various organizations participated in the main study. Social-sexual behavior items based on sexual harassment perceptions yielded six factors (i.e., unwanted personal attention, verbal sexual attention, sexist hostility, physical sexual assault, insinuation of interest, and sexual bribery and sexual coercion). Each factor was regressed on the individual differences variables. Negative affectivity predicted perceptions of unwanted personal attention, verbal sexual attention, and sexist hostility type of behaviors. Attitudes toward women's gender roles predicted physical sexual assault and sexual bribery-sexual coercion type of behaviors. Self-esteem was found to predict ali sexual harassment factors, except sexist hostility. Women's stereotypes tovvards harassers were found to be significantly different from their stereotypes towards managers, except öne domain, which was dominancy. Cluster analysis suggested three different profiles of stereotypes towards harassers, and three different profiles of stereotypes towards managers. Women having stereotypes ofnegative ör negative andpowerful harassers perceived significantly more sexual harassment than those with ambivalent stereotypes towards harassers.