Associates of social deviancy and violence among prisoners
Cezaevinde kalan kişilerde sosyal sapkınlık ve şiddete eşlik eden faktörler
- Tez No: 140288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tutuklu ve Hükümlü, Sosyal Sapkınlık, Benlik Saygısı, Başa Çıkma Yöntemleri, Sosyal Destek, Aile ilişkileri, Yaşam Olayları, Şiddet içeren ve Şiddet İçermeyen Suçlar. vı, Prisoner, Social Deviance, Self-Esteem, Coping Styles, Social Support, Family Relations, Life Events, Violent - Nonviolent Crimes. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
oz CEZAEVİ'NDE KALAN KİŞİLERDE SOSYAL SAPKINLIK VE ŞİDDETE EŞLİK EDEN FAKTÖRLER Erkunt, Adonis Çiğdem Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Gençöz Eylül 2003, 393 sayfa Bu çalışma benlik saygısı, başa çıkma yöntemleri, sosyal destek, aile ilişkileri, ve yaşam olayları değişkenlerini kullanarak Türk tutuklu ve hükümlülerinde sosyal sapkınlığa ve şiddete eşlik eden faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar farklı suçlardan ötürü İstanbul özel Tip Cezaevi' nde kalan yüz erkek tutuklu ve hükümlüdür. Temel analizler öncesinde, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Sorunlarla Başa Çıkma Yöntemi Ölçeği (SBCYO) üzerinde Faktör Analizi işlemleri uygulanmıştır. Bu analizler sonucunda, ÇBASDÖ, arkadaştan gelen sosyal destek, özel birinden gelen sosyal destek, ve aileden gelen sosyal destek olmak üzere üç alt gruba, SBCYO ise problem odaklı başa çıkma yöntemi ve duygu odaklı başa çıkma yöntemi olarak iki alt gruba ayrılmıştır. Daha sonra suç tiplerinin çalışma değişkenleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla varyans analizi yapılmıştır. Hükümlü ve tutuklular vişledikleri suçun çeşidine göre iki grup altında toplanmıştır: şiddet içeren suç işlemiş kişiler ve şiddet içermeyen suç işlemiş kişiler. Şiddet içermeyen suç işlemiş kişilerin benlik saygısı puanları şiddet içeren suç işlemiş olanlara oranla anlamlı olarak daha yüksek çıkmıştır. Şiddet içeren suç işlemiş kişilerin şiddet içermeyen suç işlemiş kişilere oranla daha depresif oldukları bulunmuş; bu grubun şiddet içermeyen suç işlemiş kişilere göre daha âzla antisosyal davranış gösterdikleri bulunmuştur. İki grup arasında kaygı seviyeleri açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuçlar sosyal destek, başa çıkma yöntemleri, ve aile ilişkilerinin suç tipini temel olarak etkileyen faktörler olduğunu göstermiştir. Çalışmanın değişkenlerinin sapkınlık üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla hiyerarşik regresyon uygulanmıştır. Sonuçlar geçmiş intihar teşebbüsü, sağlıksız aile ilişkileri, ailede kişiye yönelmiş fiziksel şiddet, depresyona yatkınlık, paranoid eğilim, düşük kaygı seviyesi, ve hipomaniye yatkınlık faktörlerinin MMPI psikopatik sapma alt ölçeğinden alman yüksek puanlarla ölçülen sosyal sapkınlığın toplam varyansının %59'unu açıkladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSOCIATES OF SOCIAL DEVIANCY AND VIOLENCE AMONG PRISONERS Erkunt, Adonis Çiğdem M. S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tülin Gençöz September 2003, 393 pages This study aimed at finding the associates of social deviance and violence by using the variables of self-esteem, coping styles, social support, family relations, and life events in Turkish prisoner sample. The prisoners were a hundred male prisoners who are under arrest for different crimes, in Istanbul Special Type Prison. Preceding the main analyses, Factor Analyses for Multidimensional Perceived Social Support (MSPSS) and Ways of Coping Scale (WOCS) were conducted. These analyses yielded three factors for MSPSS, as social support from friend, social support from a significant other, and social support from family; and two factors for WOCS, as problem focused and emotion focused coping. Analysis of Variance (ANOVA) was conducted to examine the type of crime differences for the measures of the study. The offenders were separated into two groups according to iiitheir crimes: violent and nonviolent crimes. The prisoners who acted nonviolently scored significantly higher in self-esteem scores. Prisoners that acted violent crimes were significantly more depressed and they show significantly more antisocial behavior than the prisoners that acted in nonviolent crimes. There was no significant difference found between the two groups in terms of their anxiety levels. Results indicated a main effect for social support, coping style, and family relations. To understand social deviance through the variables of the present study, a hierarchical regression was performed. The results indicated that presence of previous suicide attempts, unhealthy relations in the family, physical violence in the family towards the subject, the scores gathered from depression and paranoia subscales of MMPI, anxiety scores on BAI, hypomania scores on MMPI were found to account for 59% of the total variance in social deviance in terms of higher scores on psychopathic deviate subscale of MMPI.