Feminsit/nationalist discourse in the first year of the Ottoman revolutionary press: Readings from the magazines Demet, Mehasin and kadın (salonical)
Osmanlı devrimci basının ilk yılında feminist/milliyetçi söylem (1908-1909) Demet, Mehasin ve kadın (salonica) dergilerinden metinler
- Tez No: 140679
- Danışmanlar: PROF. DR. STANFORD J. SHAW
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Süreli Yayınlar, Kadın Dergileri, Milliyetçilik, Osmanlı İmparatorluğu iv, Periodical Press, Women's Periodicals, Nationalism, and Ottoman Empire in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Osmanlı Devrimci Basının İlk Yılında Feminist/Milliyetçi Söylem (1908-1909): Demet, Mehasin ve Kadın (Salonica) Dergilerinden Metinler Bu tez, 1 908 Devrimi sonrası Türkist hareket bağlamında Kadın hakları tartışmasının başlamasına ilk ortamı oluşturan Demet, Mehasin ve Kadın dergilerine odaklanarak 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyılda Osmanlı devrimci basınındaki feminist söylemin ortaya çıkışım ve Türk milliyetçiliği yanındaki evrimini incelemektedir. Bu çalışmada, erken Türkist feminist söylemi şekillendiren istek ve güçler ile bunun 'Yeni Türk Kadını 'nın görüntüsünün inşasına olan katkıları ortaya çıkarılmaktadır. Milliyetçilik, Kadının anne ve eş rollerini, ve özverili, cinsel kimliğinden sıyrılmış, vatansever görünümünü yüceltmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Feminist/ Nationalist Discourse in the First Year of Ottoman Revolutionary Press: Readings from the Magazines Demet, Mehasin and Kadın (Salonica) ) This paper examines the emergence of a Feminist discourse and its evolution alongside with Turkish nationalism in the late nineteenth and twentieth centuries in the Ottoman revolutionary press by focusing on the readings of Demet, Mehasin and Kadın, which appeared after the 1908 Revolution and provided an early debate for discussion of women's rights in the context of the Turkist movement. This paper reveals the aspirations and forces, which shaped early Turkist feminist discourse and the way in which it contributed to the construction of“the new image of the Turkish woman”. Nationalism elevated women's roles as mothers and wives and the emergence of a self-sacrificing, de-sexualized, patriotic image for women.