Public use of reason in a comparative perspective: John Rawls and Jürgen Habermas
Karşılaştırmalı bir bakış açısıyla kamusal akıl: John Rawls ve Jürgen Habermas
  1. Tez No: 140680
  2. Yazar: İSMAİL AYDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇIRAKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Akıl, John Rawls, Jürgen Habermas, Müzakereci Demokrasi, Siyasal Liberalizm, Örtüşen Uzlaşma, Tartışım Etiği vı, Public Reason, John Rawls, Jürgen Habermas, Deliberative Democracy, Political Liberalism, Overlapping Consensus, Discourse Ethics IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ AÇISIYLA KAMUSAL AKIL: JOHN RAWLS VE JÜRGEN HABERMAS İsmail Aydil Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aslı Çırakman Eylül 2003 Bu tez kamusal akıl kavramını John Rawls ve Jürgen Habermas'ın yaklaşımlarıyla karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Anayasal demokrasilerde kamusal alan, vatandaşlarla devlet arasındaki ilişkileri ve vatandaşların kendi aralarındaki ilişkileri belirlemesi açısından önemlidir. Rawls ve Habermas“müzakereci demokrasi”kuramına önemli kavramları kazandırmaları bağlamında tanınmaktadırlar. Benzer kavramları araştırmaları ve benzer düşünceleri yorumlamaları, müzakereci demokrasinin geleceği açısından önemli bir tartışmayı başlatmalarına neden olmuştur. Bu tezde kamusal akıl kavramı John Rawls'un bakış açısından incelenmiştir. Ayrıca kamusal akıl kavramının felsefi kaynakları araştırılmıştır. Habermas'ınkamusal aklın kullanımı hakkında yaptığı çalışmalar incelenmiştir. Son olarak Rawls ve Habermas arasında kamusal akıl çerçevesinde geçen tartışma sunulmuştur. Bu tez demokratik düşüncede kamusal akim önemini göstermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca müzakereci demokrasi kuramına gelecekte katkı sağlayabilecek önemli bir tartışmayı irdelemektedir. Sonuç olarak, kamusal akıl çoğulcu toplumda müzakereci demokrasinin çıkar ve güç ilişkilerinde şekillenen siyasal yapıya düşmeden meşru bir temelde yerleşmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PUBLIC USE OF REASON IN A COMPARATIVE PERSPECTIVE: JOHN RAWLS AND JÜRGEN HABERMAS Ismail Aydil M.A. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assis. Prof. Dr. Aslı Çırakman September 2003 This thesis analyzes public use of reason in a comparative perspective concerning John Rawls and Jiirgen Habermas's approaches. Public reason is important in constitutional democracies to define the relations between the state and the citizens and their relations to each other. Rawls and Habermas are known to provide major concepts in deliberative democracy. Their interpretations of similar concepts and their evaluation of similar ideas brings them to a fruitful debate concerning the future of deliberative democracy in general. In this thesis the idea of public reason is presented from the point of view of John Rawls. The philosophical roots of the idea of public reason are examined. Habermas's insights concerning public use of reason is analyzed. Finally the debate HIbetween Rawls and Habermas concerning the idea of public reason is presented. This thesis aims to indicate the importance of public reason in the context of democratic thought. It also analyzes an important debate that might contribute to new developments in the future of theory of deliberative democracy. In conclusion this thesis argues that in a pluralistic society public use of reason enables us to reach a legitimate ground for deliberative democracy without lapsing into politics of interest and power politics.