Village associations as migranys formal organizations: An empirical study in Mamak Ankara
Göçmenlerin formal örgütleri olarak köy dernekleri: Mamak Ankara'da ampirik bir çalışma
- Tez No: 140681
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİRE ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: village associations, migrants' formal organizations, rural-to-urban migration, Mamak, Ankara/Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET GÖÇMENLERİN FORMEL ÖRGÜTLERİ OLARAK KÖY DERNEKLERİ: ANKARA MAMAK'TA AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Meliha Coşkun Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tahire Erman Eylül 2003 Bu tez çalışması, Ankara Mamak'ta yapılan bir saha çalışmasını temel alarak göçmenlerin formel örgütlen olarak köy derneklerini anlamayı hedefler. Amaç, Türkiye şehirleşme ve göç çalışmalarına köy derneklerinin örgütsel yapısını, kurucu üyelerin kuruluş motivasyonlarını, derneğe atfettikleri anlamlan ve dernek yoluyla temsil edilen çıkarlarını tanımlayarak katkıda bulunmaktır. Bu çalışma göçmenlerin hemşehrilik ağları, Türkiye'nin dernekler yapısı ve şehirleşme üzerine yapılan çalışmaları kullanarak göçmenlerin de formel örgütler kurduklarının, örgütlere 111gönüllülük bazında katıldıklarının ve bu dernekler aracılığı ile çıkarlarının temsil edildiğinin altını çizer. Bu tezde incelenen köy dernekleri göçmenlerin sadece patrimonyal ve kliental ağlan kullanark değil, formel kurumsal bazdada örgütlendiğini ve bu örgütlenmenin farklı kuruluş amçlarının olduğunu gösteren örneklen teşkil eder. Bu örneklerin tanımlanması bir saha çalışması içinde yer alan derinlemesine görüşmeler ve köy dernekleri üzerine toplanmış istatistiki verilerin analizi üerınden yapılmıştır. Derinlemesine görüşmeler kurucu üyelerin değerlerini ve üyelerin üyelik motivasyonlarını tanımlamaya hizmet ederken, istatistiki veriler köy derneklerinin Ankara'daki kurumsal varlıklarını tanımlamaya hizmet eder. Anahtar kelimeler, köy dernekleri, göçmenlerin formel örgütleri, köyden kente göç, Mamak, Ankara,Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VILLAGE ASSOCIATIONS AS MIGRANTS' FORMAL ORGANIZATIONS: AN EMPIRICAL STUDY İN MAMAK ANKARA Meliha Coşkun MA. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tahıre Erman September 2003 This thesis attempts to understand village associations as migrants' formal organizations primarily based on field research carried out in Ankara, Mamak. It aims to contribute to urbanization and migration studies in Turkey by describing village associations' organizational structure and the motivations of establishment and values attached to village associations by members who established them and the interests represented through the association. By utilizing the studies on migrants' hemşehri networks, Turkish assocıatıonal life and urbanization studies, this thesis highlights that migrants form formal networks that they join by their own choices and utilize associations for their own interests. Village associations in this thesis provide a case where migrants establish networks not only on patrimonial and clientalistic networks, but also on formal institutional grounds and that this formal ground has diverse establishment motivations. The description of this case is achieved through in-depthinterviews in field research and a statistical analysis of village associations, where the former serves to describe the values of the founding members and the membership motivations, and the latter serves to describe the institutional presence of village associations in Ankara.