Alife on top: A survey of stylite saints
Tepede bir hayat: Sütun azizleri üzerine bir inceleme
- Tez No: 140684
- Danışmanlar: DR. JULİAN BENNETT, DR. JEAN GREENHALGH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Asetiklik, Azizler, Bizans, Hıristiyanlık, Stilit, Suriye, Sütun azizleri, Architecture, Ascetic, Asceticism, Byzantine, Christianity, Saints, Stylite, Stylitism, Syria. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez, Bizans döneminde günümüz Türkiyesi sınırlan içerisinde yaşamış olan sütun azizleriyle ilgili mevcut bilgiyi sunuyor. Sütun azizleri, sütunların üzerinde yaşayan ve kendilerini her türlü dünyevi zevkten soyutlamış hıristiyanlardı. Beşinci ve ondokuzuncu yüzyıllar arasında yaşamış ve yazılı kaynaklarda ismi geçen yüzün üzerinde sütun azizi vardır. Bu engin bilgi çok çeşitli olup tarihi ve edebi kanıtlardan sanat tarihsel ve arkeolojik kalıntılara kadar değişkenlik gösterir. Bu bilgiler sütun azizliğinin bulunuşunu ortaya çıkaran koşulları sunmak ve bir sütun azizinin günlük hayatının taslağını çıkarmak için değerlendirilmiştir. Daha sonra sütun azizlerinin ikonografisi tartışılmaktadır. Bu çalışmanın son bölümü, Antakya yakınında Samandağı'ndaki Genç Aziz Simeon'un manastırına ayrılmıştır. Yazar bu çalışmanın, gelecek çalışmalar için bu disiplinlerarası konuya katkıda bulunmuş olduğunu umuyor.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the available information about the stylite saints who lived during the Byzantine period within the borders of modern Turkey. Stylites are Christian ascetics who lived on top of columns. There are over a hundred stylites mentioned in written sources, who lived between the fifth century and the nineteenth century. The vast amount of information is diverse ranging from historical and literary evidence to art historical and archaeological remains. This evidence is evaluated in order to present the circumstances that led to the invention of stylitism and outline a stylite's daily life. Later, the iconography of stylites is discussed. The last section of the work is reserved to the Monastery of St. Simeon the Younger in Samandağı near Antioch. The author hopes that this work has contributed to this interdisciplinary subject for the use of future studies.