A Foucaltian reading of genetic science: Archaeologizing the science of the gene
Genetik biliminin Foucaultca okuması: Gen bilimini arkaeolojize etmek
  1. Tez No: 140683
  2. Yazar: NESLİHAN KEVSER ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMON WİGLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Michel Foucault, Bilgi-Güç, Bakış-Güç, Söylem, Benlik, Arkaeoloji, Genetik Bilim, Öjenizm, Genetik Danışmanlık, Moleküler Risk, Somatik Birey, Submikroskopik Düzey, Moleküler Politik, Michel Foucault, Knowledge-power, Gaze-power, Discourse, Self, Archaeology, Genetic Science, Eugenics, Genetic Counseling, Molecular risk, Somatic individual, Submicroscopic level, Molecular politics, Ethopolitics. This study also provides new conceptualizations for further studies such as, Homo-ethopoliticus, Molecular perfection, Molecular norm and Genetico-medical discourse
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET GENETİK BİLİMİN FOUCAULTCA OKUMASI GEN BİLİMİNİ ARKEOLOJİZE ETMEK NESLİHAN KEVSER ÇEVİK M.A., Siyaset Bilimi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Simon Wigley Ağustos 2003 Son yıllarda modern genetiğin ortaya koyduğu sorunlar sosyal bilimlerin bir konusu haline gelmiştir. Bu tartışmalar genetiğin sadece bir bilimsel çaba olup olmadığını sorgulamamıza neden olmaktadır. Bu ise bu tezin odağını oluşturan bir başka soruyu gündeme getirir: Modern genetik bilimsel bir ilgi olmanın dışında ne olabilir? Sonuç olarak bu çalışmanın amacı genetiğin gerçekte ne olduğunu sormaya başlamaktır. Bu amaca ulaşmak için bu tez genetiği Foucaultca bir gözle inceler. Bu çerçevede birinci bölüm Foucault'nun teorik pozisyonu yorumlar. İlk bölüm uyarınca Foucault'nun gücü vücudun yaşam koşullarının detaylı bir kontrolü olarak algıladığı söyleneblir. Gücün böyle bir kavramsallaştırması bedenin yönetimini hakimiyet taktikleri ve benlik teknolojileri temelinde yorumlar. İkinci bölüm Foucault' nun bu kavramsallaştırmayı tarihsel tecrübeler üzerine nasıl uyguladığını göstermek suretiyle modern genetiğin nasıl analiz edilmesi gerektiğini ortaya koyar. Bu arkaeolojik bakış yeni güç modlarının oluşumunu söylemsel dönüşümler ve yer 111bozmalar temelinde algılat. Üçüncü bölüm Foucault' nun bu yorumunu genetik üzerine uygulamaya çalışır. Böyle bir okumanın sonucunda genetiğin sadece blimsel bir çaba olmadığı fakat bunun yanında yeni bir benlik teknolojisi (etopolitik) ve yeni bir hakimiyet taktiği olduğu söylenebilir (moleküler politik).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FOUCAULTIAN READING OF GENETIC SCIENCE ARCHEOLOGIZING THE SCIENCE OF THE GENE by NESLİHAN KEVSER CEVIK M.A., Department of Political Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Simon Wigley July 2003 In recent decades the problems posed by modern genetics has increasingly become a subject of debate within the social sciences. Those debates lead us to ask whether genetics is strictly a scientific endeavor. That begs a further question which forms the focus of this study: What else is modern genetics besides being a scientific concern? The aim of the thesis, therefore, is to begin to ask what genetic science really is. In order to achieve that goal the thesis seeks to examine gene technology through Foucaultian eyes. With that in mind Chapter I sketches an interpretation of Michel Foucault's theoretical position. On the basis of that chapter, it can be argued that he conceives of power as the painstaking control of the life conditions of the body. Such a conceptualization of power interprets the government of the body both in terms of the tactics of domination and in terms of the techniques of the self. Chapter 2, by showing the way in which he applied this conceptualization to historical experiences provides uswith an intriguing perspective through which to consider what modern genetics is. That archaeological approach conceives the constitution of new modalities of power in terms of dislocations and discursive transformations. Chapter 3 seeks to apply that interpretation of Foucault to modern genetics. As a result of such a reading, it is argued that modern genetics is not only a scientific concern, but also a new technique of the self (ethopolitics) and a new tactic of domination (molecular politics.)