Sheikh Ubeydullah's movement
Şeyh Ubeydullah hareketi
  1. Tez No: 140695
  2. Yazar: MEHMET FIRAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. STANFORD J. SHAW
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı, Şeyh Ubeydullah, Nakşibendilik, Doğu Sorunu, Kürt İsyanı. iv, 1877-1878 Ottoman- Russian War, Sheikh Ubeydullah, Naqshebandi Order, Eastern Question, Kurdish Movement. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET ŞEYH UBEYDULLAH HAREKETİ Kılıç, Mehmet Fırat Yüksek Lisans, Tarih Bölümü, Bilkent Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Stanford J. SHAW Kasım 2003 1 880 yılında bir takım Osmanlı aşiretleri İran topraklarına saldırdılar. Sonuç olarak Urmiye Gölünün batısındaki tüm topraklar etkilendi. Saldrralann tesiri Tebriz şehrine bile uzadı. Şeyh Ubeydullah adındaki Osmanlı nakşibendi şeyhi, bu hareketin başım çekiyordu. Hareketi milliyetçi istekleri olan ilk Kürt ayaklanması olarak değerlendirildi. Osmanlı imparatorluğunun bu harekete karşı tavrım, içinde bulunduğu kötü zamanlarına göre değerlendirilenecek türlü fikirler oluşturdu. Uzun zamandan beri imparatorluk üzerinde çözülme etkiliydi. Bu çalışmanin amacı, şeyhin hareketinin yapışım, uluslararası şartların bu hareketi nasıl şekillendirdiğini ve özellikle de bu harekette Osmanlının rolünü incelemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHEIKH UBEYDULLAH'S MOVEMENT Kılıç, Mehmet Fırat M. A., Department of History, Bilkent Supervisor: Prof. Dr. Stanford J. SHAW November 2003 In 1880, a group of Ottoman tribes attacked land held by Persia. As a result, the whole area to the west of Lake Urumiye was affected. The extent of the attacks reached even the city of Tabriz. The leading figure in this movement was an Ottoman Naqshebandi Sheikh named Ubeydullah. His movement is considered to be the first Kurdish uprising that had national aspirations. The stance of the Ottoman Empire towards this movement had various considerations that shall be evaluated in the context of the depressed time, an era in which pressures toward the empire's dissolution were keenly felt. The aim of the present study is to understand the nature of the sheikh's movement and how it was shaped by international conditions, especially the Ottoman involvement in it.