Globalization and its impact on Turkish business associations: TÜSİAD and MÜSİAD in a comparative perspective
Küreselleşme ve Türk iş adamı derneklerine etkisi: Karşılaştırmalı perspektifle TÜSİAD ve MÜSİAD
  1. Tez No: 140694
  2. Yazar: BERRİN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. E. FUAT KEYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Türk iş hayatı, TÜSİAD, MÜSİAD, iş adamı dernekleri. iv, Globalization, Turkish business life, TÜSİAD, MÜSİAD, business associations. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
ÖZET KÜRESELLEŞME VE TÜRKİYE'DE İŞ ADAM DERNEKLERİNE ETKİSİ: KARŞILAŞTIRMALI BİR PERSPEKTİFLE TÜSİAD ve MÜSİAD BERRİN KOYUNCU Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez yöneticisi: Doç. E. Fuat Keyman Eylül 2003 Bu tez, küreselleşmenin Türkiye'de iş adamı derneklerine etkisini, TÜSİAD ve MÜSİAD'm söylem, strateji ve faaliyetleri ile ekonomik/kültürel küreselleşme süreçleri arasmdaki ilişkileri inceleyerek araştırmayı hedeflemektedir. Ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda son zamanlarda yaşanan değişim ve dönüşümler, küreselleşme süreçlerinin iş hayatına yansımalarım içerecek bir analizi önemli hale getirmektedir. TÜSİAD ve MÜSİAD'm farklı dünya görüşleri çerçevesinde siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan küreselleşmenin taşıyıcıları olarak dikkat çekmeleri, aynı zamanda, Türkiye ekonomisinin küresel pazara eklemlenmesinde önemli roller üstlenmeleri, söz konusu derneklerin küreselleşme bağlamında çalışılmasını gerekli kılmaktadır. TÜSİAD örneğinde, küreselleşmenin etkisi, derneğin demokrasi ve liberalleşme vurgusu temelinde, iş adamlarının çıkarlarını gözeten bir ekonomik baskı grubundan, Türkiye'nin genel çıkarlarını gözeten bir sivil toplum kuruluşuna dönüşümüne dair bir sürece işaret etmektedir. Küreselleşmenin etkisi, MÜSİAD örneğinde de, İslami bir işadamı derneğinin, küçük-orta ölçekli isletmelerin kendi çıkarlarını korumak için kurulan ve aralarında güven ilişkilerine dayanan bir ağ kuruluştan, Türk demokrasisinin problemleriyle ilgilenen bir sivil toplum kurulusuna dönüşümü şeklinde kendini gösterir. Yine de, söylemleri ve faaliyetleri arasmdaki tutarsızlığa dayanarak, bu tezde, Türk iş adamı derneklerinin, çoğunlukla, kendi çıkarlarım korumayı hedefleyen ekonomik baskı grupları oldukları iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GLOBALIZATION AND ITS IMPACT ON TURKISH BUSINESS ASSOCIATIONS: TÜSÎAD AND MÜSİAD IN A COMPARATIVE PERSPECTIVE BERRİN KOYUNCU Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Associate Professor E. Fuat Keyman September 2003 This thesis examines the impact of globalization on Turkish business associations by exploring the connections between the economic/cultural globalization processes and the discourse, activities and strategies of these associations. As we have been experiencing important historical changes and transformations in the global economy, politics and culture recently, there is a need to focus on globalization processes within the context of Turkish business life. It is also significant to study the business associations by locating them in a global context, since they play an important role in linking Turkish economy to global market, and acting strong internal actors of globalization in the Turkish politics and economy. In the TÜSÎAD case, the impact of globalization revealed itself as the transformation of a business association, in terms of its role as a pressure group concerned with the particular interests of businessmen, to a civil society organization concerned with the general interests of the country, with its emphasis on democracy and the EU membership. In the MÜSİAD case, the impact of globalization also evinced itself as the transformation of an Islamic business association, from a network organization based on trust relations among the SMEs to further their own interests, to a civil society organization which has recently become concerned with the problems of Turkish democracy. Still, based on the discrepancy between their discourse on democracy and liberalization and their related activities and strategies, it is the argument of this thesis that Turkish business associations remain mainly economic pressure groups acting on behalf of their own interests.