The revolt of Sheikh Ubeydullah (1880-1881): An instrumentalist study of a nationalist movement
Şeyh Ubeydullah isyanı (1880-1881): Milliyetçi bir hareketin enstrümentalist bir çalışması
- Tez No: 845240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ILKİM BUKE OKYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Şeyh Ubeydullah, Osmanlı, Kaçar, İran, Sheikh Ubeydullah, Ottoman, Qajar, Iran
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
19. yüzyılın sonlarında, 1880-1881 yılları arasında Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Ubeydullah, İran ve Osmanlı Devleti'nin sınır bölgelerindeki şehir ve köylere saldırarak Kaçar İmparatorluğu'nun Azerbaycan eyaletinde çok sayıda cinayet ve yağma yapılmasına neden oldu. Bu isyanın başlamasının nedeni Şeyh'in kişisel çıkarlarının tehlikeye girmesiydi. Şeyh, aslında Kaçar şahının babasına bir hediyesi olan birkaç köye sahip olma hakkını kaybetti. Devamında Berlin Antlaşması'nın imzalanması ve Şeyh'in iddia ettiği topraklarda bir Ermeni devleti kurma korkusu da bu nedenle eklenmiştir. Şeyh'in gücünü ve zenginliğini korumak için destekçilere ve takipçilere ihtiyacı vardı. Etnik ve dini semboller yaratıp mevcut sembolleri çarpıtarak halkı kışkırttı ve taraftarlarını harekete geçirdi. Dolayısıyla Şeyh'in bir elit olarak etnik semboller yaratarak ve bunları istismar ederek Kürt aşiret reislerini ve vatandaşlarını yanında getirebildiği ve Kürt milliyetçiliği adı altında kendi çıkarlarını korumaya çalıştığı söylenebilir. Bu tezde tümevarımsal yaklaşımla anlatı analizi yöntemi kullanılmıştır. Hareketin tarihsel incelemesinde daha çok birinci elden kaynaklardan ve devlet arşivlerinden yararlanılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
At the end of the 19th century, between 1880-1881, Sheikh Ubeydullah, the leader of the Naqshbandi sect, attacked the cities and villages of the border regions of Iran and the Ottoman Empire and caused many killings and loots in the Qajar Empire's Azerbaijan state. The reason for the beginning of this rebellion was the jeopardy of the Sheikh's personal interests. The sheikh lost the right to own several villages, which were actually a gift from Shah Qajar to his father. In the following, the signing of the Berlin Treaty and the Sheikh's fear of creating an Armenian state in his claimed territory were added for this reason. Sheikh needed supporters and followers to maintain his power and wealth. By creating ethnic and religious symbols and distorting the existing symbols, he provoked the people and mobilized supporters. Therefore, it can be said that Sheikh as an elite, by creating ethnic symbols and abusing them, was able to bring the heads of Kurdish tribes and their citizens with him and try to protect his interests under the title of Kurdish nationalism. In this thesis, the method of discourse analysis with inductive approach is used. In the historical study of the movement, it has been tried to use more first-hand sources and government archives.