The First Dutch Ambassador in Istanbul: Cornelis Haga and the Dutch capitulations of 1612
İstanbul'daki Hollanda Büyükelçisi: Cornelis Haga ve 1612 Hollanda kapitülasyonları
  1. Tez No: 140696
  2. Yazar: BÜLENT ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İNALCIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hollanda, t Comelis Haga, Halil Paşa, Kapitülasyonlar, Elçi, Diplomasi, Levant Kumpanyası, Avrupa, Korsanlık, Akdeniz, Holland, The Netherlands, Cornelis Haga, Halil Paşa, Capitulations, Ambassador, Diplomacy, States General, Levant Company, Europe
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 525
Özet
Bu çalışma, 1612 yılında Osmanlı pâdişâhı Sultan I. Ahmed tarafından Hollanda Cumhuriyeti'ne verilen kapitülasyonlan ve istanbul'daki ilk Hollanda elçisi Comelis Haga'nın ilk sefaret yıllarını ele almaktadır. 1579 yılında yedi eyalet tarafından kurulan Hollanda Cumhuriyeti, 1609 yılında İspanya ile 12 Yıl Mütarekesi'ni imzaladı. Bu mütareke Hollanda'nın 17. yüzyıl ortalanna kadar süren dünya ekonomik liderliğinin başlangıcıdır. Hollanda Cumhuriyeti Sultan I. Ahmed 'den kapitülasyon alabilmek için Haga'yı gönderdi. İstanbul'daki Venedik, Fransız ve İngiliz elçilerinin yoğun muhalefetine rağmen Haga görevini başarıyla tamamlayıp İstanbul'da kaldı. Haga'nın istanbul'a gelişinden itibaren Vezir Halil Paşa ona hertürlü yardımı yaptı. Birkaç yıl içinde Akdeniz'in bütün önemli liman şehirlerinde Holanda konsoloslukları açıldı. Haga geçici görevle geldiği İstanbul'da 27 yıl kaldı. Bütün bu gelişmelerde Halil Paşa'nın Haga'yı ve Hollanda tüccannı himayesi oldukça etkili oldu. Bu tez, Haga'nın elçilik defterine dayanarak onun sefaretinin hikayesini anlatmaktadır. Bir başka deyişle, tez, Osmanlı pâdişâhının bir kapitülasyonu nasıl verdiğini ve Bâb-ı Ali nezdindeki diğer elçilerin bunu önlemek için yaptıkları diplomatic manevraları anlatan bir örnek olay mahiyetindedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation evaluates the granting of capitulations to the Dutch Republic by the Ottoman Sultan in 1612, and early years of first Dutch ambassador Cornells Haga. The United Provinces, formed by seven provinces of the Low Countries in 1579, signed Twelve Years Truce with Spain in 1609. The truce was the beginning of Dutch primacy in world economy, which would last until mid 17th century. The Dutch Republic sent Haga to achieve grant of capitulations by the Sultan Ahmed I. Despite intensive opposition of Venetian, French and English ambassadors at the Porte, Haga fulfilled his mission and remained in Istanbul as resident ambassador. From Haga's arrival onwards, Vizier Halil Paşa provided all kinds of assistance to him in establishing diplomatic relations with the Porte. In a few years Dutch consulates were opened in major port cities throughout the Mediterranean. Haga remained in Istanbul for 27 years, where he came for a temporary mission. Halil Paşa's protection was always crucial both for Haga and for the Dutch merchants. This study analyses the story of Haga as an ambassador relying on his register book including all diplomatic correspondences of his embassy. In other words, the dissertation is a case study for granting of capitulations by the Ottoman Sultan and the diplomatic maneuvers resorted by other ambassadors at the Porte.