Rave as carnival
Karnaval olarak Rave
- Tez No: 140697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JOHN ROBERT GROCH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Rave, Bakhtin, karnaval, grotesk. vı, Rave, Bakhtin, carnival, grotesque. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET KARNAVAL OLARAK 'RAVE' Burcu Gündüz Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. John Robert Groch Ağustos 2003 Bu çalışmada tekno-rave partilerini felsefi ve kültürel kökenleri ışığında inceliyorum. Bunu yaparken, Bakhtin'in karnaval kuramından yola çıkıyorum. 'Rave' ortamını karnavala benzeterek çözümlüyorum. Komünel grotesk beden bakışıyla bedene dair önerimleri olan ve kısıtlaması olmayan, resmiyet dışı bir hayatı ele alıyorum. 'Rave' de seyirci ve sanatçıyı birbirinden ayıran çizgi belirsizleşir. Herkes 'rave' in içindedir. 'Rave' müziğin ve Ecstasy'nin yarattığı 'gülme' aracılığıyla değişim ve yenilenmeye yönelmiş ikinci bir yaşam alanı, ütopik bir ortam kurar. 'Rave', resmiyetin ciddiyetinden zamansal bir bağımsızlaşma olarak iş görür. Bu bağlamda 'rave'e katılanların kendinden geçerek yaptığı dans, otoriter olan ve normal hayatta anlatılamayan şeyleri dünyaya, bedensel ve maddesel olanın düzeyine indirir. Burada niyetim 'rave' in Bakhtin'in karnavalına benzeyen bir ortam yarattığını göstermek.Öyle ki, bu ortamda sosyal sınırlar ve bireysel farklar ortadan kalkmış, bir tür 'başaşağı' mantığıyla tekrar yapılandırılmıştır. Vurgulamak istediğim, 'rave'in popüler dilini ve imajlarım kullanarak, insanın düşüncenin yapılarının dışına adımını atabildiği ve baskın kültürün dayattığı davranış biçimlerinden kurtulabildiğidir; tıpkı karnavallarda olduğu gibi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RAVE AS CARNIVAL Burcu Gündüz M.F.A. in Graphic Design Supervisor: Assist. Prof. John Robert Groch August 2003 In this work I consider contemporary techno-rave parties with regard to their philosophical and cultural origins. Proceeding from Mikhail Bakhtin's theory of carnival, I analyze contemporary rave scene through its precious scope as a carnival like demonstration, where bodily suggestions in an unrestricted, non-official space taken into account from the point of communal grotesque body. Within rave, the dividing line between performer and audience is blurred, everyone participates. Rave constructs a Utopian sphere, second life for change and renewal through 'laughter' created by music and Ecstasy. Rave serves as a temporary liberation from the official seriousness to 'bring down to earth' anything ineffable or authoritarian to the bodily material level that is ecstatic trance dancing in this context. I intend to claim that rave scene demonstrates a temporary space like carnival in Bakhtin's sense, where social borders and individual differences such as class and gender are destroyed and iiireconstructed in the 'world upside down' logic ideally and symbolically. By using rave's popular images and language, one can step outside the patterns of thought and codes of behavior that dominant culture imposes.