Logo
Logo
- Tez No: 370613
- Danışmanlar: PROF. SADIK KARAMUSTAFA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kimlik, logo, yaratıcı süreç, eleştiri, Sait Maden
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Logo başlıklı, Tasarım İlkeleri, Yaratıcı Süreç ve Eleştiri alt başlıklı”Yüksek lisans tezinin ana eksenini kurumsal kimlik programlarının temel unsuru olan logo tasarımı oluşturuyor. Birinci bölümde kurumsal kimlik logo ilişkileri, logo tasarımının temel ilkeleri, logonun fonksiyonları, bazı temel kavramların tanımları, logo tasarımının farklı biçimsel özellikleri araştırılıyor. Bu konularla ilgili temel bilgilere yer veriliyor. Çalışmanın ikinci bölümü eser niteliği taşıyor. Burada önce tez yazarının profesyonel tasarımcı olarak ürettiği logoların tasarım tanımları ve akademisyenlerin bu logolar hakkındaki yorumları ve eleştirileri yer alıyor. Bu vesileyle tasarım sürecinde eleştirel bakışın önemi vurgulanıyor. Türk Grafik Tasarımının en önemli isimlerinden Sait Maden'in gerçekleştirdiği“İstanbul'un 99 Yüzü”projesi ele alınarak tasarımda yaratıcı süreç ve yöntemler araştırılıyor. Sait Maden'in düşünce yönteminin fotoğraf araştırmaları yoluyla keşfedilmesi amaçlanıyor. Tez yazarı logo tasarımları için aldığı eleştiriler ve Sait Maden üzerine yaptığı araştırmaların ışığında elde ettiği deneyimlere dayanarak“Sestambul”başlıklı bir tasarım projesi gerçekleştiriyor.
Özet (Çeviri)
Logo designing as the basic elements of the corporate identity program forms the main axis of“Logo, designing principles, Creative Process and rave reviews ”titled Master's thesis. In the first section corporate identity logo relations, the basic principles of logo design, logo functions, the definitions of some basic concepts, and different formal characteristic of the logo designing is being investigated. Basic information is given about these topics. The second part of the study takes the form of a works, here firstly the description of the logos designed by the author of the thesis as a professional designer and then the comments and rave reviews of the academician takes place, at this juncture the importance of the critical view is emphasized. Creative process and methods are being investigated considering the“99 faces of Istanbul”project carried out by Sait Maden one of the most prominent figures in the Turkish logo designing. Sait Maden's way of thinking is intended to be discovered by the photo research way of thinking. In the light of the experiences achieved by the research on Sait Maden's works and received rave reviews from the academicians, author of the thesis implement a“sestanbul”titled project. KEYWORDS: corporate identity, logos, creative process, rave reviews, Sait Maden.