Çağdaş Hollywood bilim kurgu sinemasında görsel etkiler ile yaratılan sinemasal gerçeklik
The Cinematic realism created with visual effects in the contemporary Hollywood science fiction cinema
  1. Tez No: 140958
  2. Yazar: OSMAN OZAN ÖZBANAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Etki, Bilim Kurgu, Fantastik, Hipergerçeklik, Visual Effect, Science Fiction, Fantastic, Hyperreality
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET ÇAĞDAŞ HOLLYWOOD BİLİM KURGU SİNEMASINDA GÖRSEL ETKİLER İLE YARATILAN SİNEMASAL GERÇEKLİK Bu tezin amacı, görsel etkilerin günümüz çağdaş Hollywood bilim kurgu sinemasındaki yerini, ve görsel etkilerin kullanılmasıyla doğmuş olan sinemadaki yeni gerçeklik anlayışım tartışmaktır. Çalışma boyunca, Hollywood bilim kurgu sinemasında kullanılan görsel etkilerin geçirdiği değişim, ve bu değişimin sinemaya olan etkisi ele alınacaktır. Özellikle görsel etkilerin yöntemlerinde ve biçiminde gelişmeler yaşanmasına neden olan teknolojik ilerlemeler, dönemin Hollywood bilim kurgu sinemasını gerek biçimsel gerek içeriksel olarak etkilemiştir. Erken dönem Hollywood bilim kurgu sinemasında, görsel etkiler, fantastik etkiyi yaratmada kullanılmışken, günümüzde, bir simulation işlevine hizmet eder hale dönüşmüşlerdir. Yalnızca Hollywood bilim kurgu sinemasını değil, gündelik yaşamımızı da yeni bir gerçekliğin yaşandığı hale getiren simulation düzeni, hipergerçek bir evren anlayışı yaratmıştır. Bu yeni düzende varolan Hollywood bilim kurgu sineması, birçok diğer olgu gibi hipergerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CINEMATIC REALISM CREATED WITH VISUAL EFFECTS IN THE CONTEMPORARY HOLLYWOOD SCIENCE FICTION CINEMA The purpose of this thesis is to discuss 1he position of visual effects in today's contemporary Hollywood science fiction film, and the use of visual effects that gave birth to a new cinematic realism. Throughout the thesis, the changes that took place in the visual effects of Hollywood science fiction cinema, and how these changes affected cinema will be handled. The technological improvements that especially led to developments in the techniques and forms of visual effects, affected both the content and the look of Hollywood science fiction cinema. Visual effects, in the early science fiction cinema were used in order to create the fantastic effect, however today they turned out to function for a simulation. The simulation system that brought a new kind of realism not only into the Hollywood science fiction cinema, but also into our daily lives, has created a hyperreal universe understanding. The Hollywood science fiction cinema, in this new order, has become hyperreal like many other facts.