İç mekan örgütlenmesinde sınır öğeleri: Post modern ve minimal mekanlar
The components of boundary in spatial organization of inner spaces: Postmodern and minimal spaces
  1. Tez No: 141261
  2. Yazar: FUNDA KURAK AÇICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Space, Inner Space, Spatial Organization, The Components of Boundary, Postmodernism, Minimalism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli boşluk olarak tanımlayabildiğimiz mekan; insanoğlu varolduğu sürece geçerliliğini koruyan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızlı değişimin yaşandığı dünyamızda her şeyde olduğu gibi mekanın da hızlı değişimi kaçınılmaz görülmektedir. Özellikle günümüz mekanlarının birden fazla işlevi içinde barındırma eğilimi mekan örgütlenmesinde sınır öğelerinin önemini artırmaktadır. Bilindiği üzere mekanı yaşanabilir kılan örgütlenmesidir. Mekan örgütlenmesi başarılı olan bir mekan kullanıcısının isteklerine cevap verebilmektedir. Başarılı bir örgütlenmede sınır öğelerinin kullanımı kaçınılmaz olmaktadır. Mekan içinde alt mekanlar oluşturmada sınır öğelerine büyük görevler düşmektedir. İç mekan sınırlayıcıları üzerine yapılan bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır ; Birinci bölümde, konuya giriş yapılarak sorun ortaya konulmaktadır. ikinci bölümde, mekan ve mekan örgütlenmesi üzerinde durulmaktadır. Mekan örgütlenmesinde etkili olan parametreler irdelenerek mekanı oluşturan sınır öğeleri belirlenmektedir. Üçüncü bölümde, bulgular açıklanarak, sınır öğeleri son dönemlerin popüler akımları olan Post Modern ve Minimal mekanlar da ele alınmaktadır. Bu aşamada Post Modernizm ve Minimalizm akımlarının ortaya çıkışı, özellikleri ve iç mekandaki etkileri etüt edilerek bkbirinin karşıtı olan ve bu akımları yansıttığı düşünülerek seçilen kavramlar doğrultusunda sınır öğeleri irdelenmektedir. Dördüncü bölümde, farklı mekan örnekleri iç mekan düzeyinde, özellikle de mekan sınırlayıcıları açısından irdelenmektedir. Bu bağlamda 10 Post Modern, 10 Minimal mekan örnekleri üzerinde, kavramlar ve sınır öğeleri açısından karşılaştırmalı bir çalışma yapılmaktadır. Beşinci bölümde, elde edilen bulgular dahilinde sınır öğelerinin, her tür mekanda gerekliliği ortaya koyularak farklı mimari tarzlara göre şekil değiştirdiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Mekan, İç Mekan, Mekan Örgütlenmesi, Sınır Öğeleri, Post Modernizm, Minimalizm.
Özet (Çeviri)
The Components of Boundary in Spatial Organization of Inner Spaces: Postmodern and Minimal Spaces Space that may be defined as a room isolating man from his environment in a sense and maintaining him with his activity, appear us as a concept which has been current a long as human being exists. In our changing world it seems inevitable for the space to remain unchanged. Specially the trend that modern space keeps many function in it increases the importance of the components of boundary. In general sense, what renders space worth living is its organization. A space with a successfull spatial organization can satisfy its owner's demands. A successful organization employ the components of boundary avoidablely. To form sub-spaces in a space, the components of boundary are required at most. This study that is built on the limitatives of space is composed of 5 chapters: The first chapter covers the introduction and the main argument. In the second chapter, space and spacial organization has been emphasized. The components of boundary have been determined by discussing the parameters that is effectual in spatial organization. In the third chapter, the findings have been revealed and components of boundary have been examined in Postmodern and Minimal spaces that are popular trends of modern times. This chapter covers that how the movements of Postmodern and the Minimal have arised, their characteristics and how they effect inner space; furthermore the components of boundary have been discussed in the light of the controversial concepts that are supposed to reflect these movements in a way. In the forth chapter, different inner space models, especially in terms of the limitatives of space, have been examined. In that sense, a comparative study is made using 10 Postmodern and 10 Minimal space models in terms of concepts and the components of boundary. In the fifth chapter, according the findings the need for the components of boundary in every kind of space and that they have various forms due to various architectural styles are drawn as the conclusion.