Durgun eletrik konusunda yapılandırıcı öğrenme kuramına dayalı, 5E modeline uygun olarak geliştirilen dökümanların uygulanması ve etkililiğinin incelenmesi
Application and investigating the effects of the materials in static electric that are based upon constructivist learning theory and 5E-model
  1. Tez No: 141260
  2. Yazar: EBRU GÜRSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Eğitimi, Yapılandıncı Öğrenme, 5E Modeli, Durgun Elektrik, Çalışma Yapraklan, Rehber Materyal, Öğrenci Başansı, Science Education, Constructivist Learning, 5-E Model, Static Electric, Worksheets, Guidance Materials, Student Success
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Dünya' da her alanda yaşanan değişimlerin sonucunda, öğretim anlayışı da değişmiş ve yeni öğrenme kuramları ortaya çıkmaktadır. Öğrencinin pasif kaldığı geleneksel eğitim anlayışına alternatif olarak, öğrencileri öğrenme sürecinde aktif kılan yeni öğrenme kuramlarından birisi de yapılandıncı öğrenme kuramıdır. Bu kuram doğrultusunda etkili ve anlamlı öğrenmeyi sağlamak için, öğrenci ve öğretmenlere yönelik etkinlikler ve rehber materyallere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırma ile, yapılandıncı öğrenme kuramına dayalı, 5E modeline uygun olarak, ilköğretim ö.sınıf düzeyinde,“Durgun Elektrik”konusuna yönelik, öğrenci çalışma yaprakları hazırlaması, bunlara paralel olarak geliştirilen öğretmen rehber materyalleri doğrultusunda bu çalışma yapraklarının uygulanması ve öğrenci başarısı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu araştırmada deneysel yöntem benimsenmiştir. Çalışma, 2004-2005 öğretim yılı, bahar yarı yılında, Söğütlü İlköğretim Okulu'ndaki bir uygulama öğretmeni ve 20'şer kişilik iki altıncı sınıf ile yürütülmüştür. Yapılan ön çalışmalar ve pilot uygulama sonucu, durgun elektrik konusunda, bir başarı testi hazırlanmış, deney ve kontrol gruplarına uygulamalar öncesinde ve sonrasında, ön-son test olarak uygulanmıştır. Deney grubunda dersler, hazırlanan materyallerle yapılandıncı felsefeye uygun olarak yürütülürken, kontrol grubunda dersler, geleneksel öğrenme yöntemleriyle işlenmiştir. Veriler, basan testinin yam sıra, gözlem, mülakatlar, çalışma yapraklan ve kendini ve etkinlikleri değerlendirme formlan ile toplanmıştır. Bütün bu veri toplama araçlarından elde edilen bulgular yorumlandığında, çalışma yapraklarının öğrenci başarılarına olumlu katkısı olduğu, öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimlerini desteklediği, kavram öğretimine ve bilimsel becerilerin gelişmesine de olumlu etkisi olduğu sonucuna vanlmıştır. Aynca öğrencilerde özellikle atom ve özellikleri konusunda bazı yanlış kavramalar olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, daha sonraki çalışmalarda öğrencilerdeki mevcut kavram yanılgılannın tespit edilmesi ve materyallerin bunlan gidermedeki etkililiği üzerine çahşmalann yapılması gerektiği önerileriyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Application and Investigating the Effects of the Materials in Static Electric that are Based Upon Constructivist Learning Theory and 5E-Model As a result of the changes that have been experienced in all fields in the world, teaching philosophy has changed and new learning theories have been established. One of the newest learning theories is the constructivist learning theory which makes students active in learning process. In order to provide effective and meaningful learning with the direction of this theory some activities for learners and teachers and some guidance materials are needed. In this study, the aim is to investigate the effects of worksheets based upon Constructivist Learning Theory and 5-E Model on the subject 'Static Electric' on sixth grade primary students' achievement. The Experimental Method is applied to this study. The sudy was carried out during the spring term of 2004-2005 academic year with a practising teacher and 40 sixth grade studednts, comprising an experiment (20 students) and a control group (20 students). As a result of pre-studies and pilot study, an achievement test on the subject 'Static Electric' was developed and given to the experiment and control groups before and after the implementation as pre-post tests. While the lessons were being taught in accordance with the requirements of the constructivist philosophy using prepared materials in the experiment group, lessons were being taught using traditional methods in the control group. Besides the achievement tests, data were gathered by means of observations, interviews, worksheets, activities and self evaluation forms. Findings from the study show that the worksheets have positive effect on the students' success, support students 'individual and social developments, and also have positive effects on concept learning and development of scientific skills. Additionally, the data showed that students have misconceptions, especially in the subject 'Atom and its features'. Finally, this study is completed with the suggestions that students' misconceptions should be determined and more studies needed to be done on the effect of the materials to correct students' misconceptions.