İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin atomun yapısı konusu ile ilgili sahip oldukları kavram yanılgılarının giderilmesi
Overcoming grade-7 students' misconceptions about structure of atom
- Tez No: 141263
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çalışma yaprağı, Bütünleştirici Öğrenme Teorisi, Atom, İyon, İzotop Atom, Kavram Yanılgısı, Worksheets, Constructivist Learning Model, Atom, Ion, Isotope Atom, Misconceptions
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için, gelişmiş ülkelerin tümü eğitim- öğretimde büyük reformlar yapmak için adeta birbirleriyle yarışmaktadır. Bizde de bu yansın içerinde yer alabilmek için yeni programların geliştirilmesinde, uygulanmasında ve uygulama sonucunda ne ölçüde başarılı olduğumuzu ölçmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Geliştirilen programlarda asıl üzerinde durulan konu soyut olan kavramların öğrenciler tarafından kolay anlaşılabilmesini sağlamaktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar kavram yanılgılarının nasıl ortadan kaldırılabileceği üzerine yoğunlaşmıştır. Bu araştırmada,“Maddenin İç Yapısına Yolculuk”ünitesinde yer alan atom, iyon, izotop atom kavramlarına dair öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarının giderilmesi için çalışma yapraklan geliştirilmiş, uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada yan deneysel yöntem kullanılmıştır. Öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasındaki kavram yanılgılarını belirlemek ve seviyelerini ölçmek amacıyla ilgili konulara yönelik ön test ve son test geliştirilmiştir. Çalışmadaki veriler basan testinden, çalışma yapraklarından, öğrenci mülakatlarından ve ders öğretmeniyle yapılan mülakatlardan elde edilmiştir. Esas çalışma 2004-2005 güz yarıyılında yapılmıştır. Deney grubunda dersler hazırlanan çalışma yapraklarıyla birlikte yürütülürken kontrol grubunda geleneksel yönteme göre aynı ders öğretmem tarafından dersler işlenmiştir. Verilerin analizinde t- testi kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin başlangıç seviyeleri açısından kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Fakat son testte deney grubuna ait başarı ve sahip olunan kavram yanılgılarının giderilmesi kontrol grubuna göre daha iyidir. Çalışma, araştırmacı ve eğitimcilere yapılan önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Overcoming Grade-7 Students' Misconceptions About Structure of Atom To keep up with developing technology, all developed countries are racing each other to make big reforms in education. In our county, to join this race some studies have been made in the field of developing new programs, applying these programs and measuring our performance at the end of this application. The main purpose in these programs is to provide easy intelligibility of discrete concept for students. The studies done in recent years have concentrated on how misconceptions be overcame in students' mind. In this study, to overcome students' misconceptions about atom, ion and isotope atom worksheets are developed related to the unit“Travel to the inner structure of matter”. These worksheets were implemented to students in a classroom and the results were evaluated. In this study, quasi-experimental design is used. To measure student's levels in pre- application and post-application, pre-test and post-test are developed. The data used in this study are obtained from achievements test about the subject of“Structure of Atom”-“Ions are atoms' state with electric”-“An element can has isotope more than one”, worksheets, student interviews and lecturer interviews. The main study was made in autumn semester in 2004. While lessons are executed by the prepared worksheets with the teacher in the experimental group, traditional technique is used in the control group with the same teacher. In the analysis of the data t- test is used. There was no considerable difference between control and experimental group prior to the study. However, the post test showed that the experimental group scored significantly better then the control group. Also, in the experimental group, overcoming of students' misconceptions is more successful than the control group. This study completed with the suggestions for the researchers.