İlköğretim birinci kademe öğretmen adaylarının çevre konusundaki kavram yanılgılarının ve çevre bilimi dersine yönelik tutumlarının tespiti
Determine misconceptions about ecology and identify attitudes towards environment course of primary school teacher trainees
  1. Tez No: 141264
  2. Yazar: SİBEL BATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Kavram Yanılgıları, Tutum Ölçeği, Ecology Education, Misconceptions, Attitude Scale
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma çevre bilimi konusunda öğretmen adaylarının kavram yanılgılarının neler olduğunu tespit etmek ve çevre bilimi dersine yönelik tutumlarmı belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi ilköğretim bölümü sınıf öğretmenliği programı 2. sınıfinda okuyan 90 öğrenci çalışmanın ömeMemini oluşturmaktadır. Araştırmada örnek olay (case study, durum çalışması) yaklaşımı kuUanılmıştır. Çalışma, 2004-2005 öğretim yılının bahar yarıyılında gerçeMeştirilmiştir. Öğretmen adaylarının kavram yanılgılarım belirlemek içim başarı testi kullanıldı. Basan testini geliştirmek için öğretmen adaylarıyla yan-yapılandırılmış mülakatlar yapıldı. Bunlardan 15 çoktan seçmeli, 5 açık uçlu sorudan oluşan başarı testi geHştirildi ve uygulandı. Öğretmen adaylarının çevre bilimine karşı olan tutumlarmı incelemek için de 20 farklı tutumdan oluşan 5'li likert ölçeğine sahip bir tutum ölçeği kullanıldı. Veriler SPSS 10.0 for Windows istatistik programında kullanılarak analiz edildi. Ayrıca öğretmen adaylarının tutumları cinsiyet ile anne babaların eğitim durumu gibi farklı değişkenler açısından incelendi. Elde edilen bulguların analizinden öğrencilerin temel ekoloji bilgisi, ozon tabakasının delinmesi (incelmesi), sera etkisi ve asit yağmurları gibi çevre kirliliği konularında yanılgılara sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca; tutum ölçeğinden elde edilen verilerin analizinden, öğrencilerin çevre bilimi dersine karşı olumlu tutumlara sahip oldukları bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyet, anne ve babalarının eğitim düzeyleri gibi değişkenlerin öğrenci tutumları üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlara dayalı olarak pratiğe yönelik öneriler yapılmışlar.
Özet (Çeviri)
Determine Misconceptions About Ecology And Identify Attitudes Towards Environment Course Of Primary School Teacher Trainees This study carried out on prospective teachers in order to determine misconceptions about ecology and identify attitudes towards environment course. This study was applied to a sample group of 90 students from 2nd year primary school teacher trainees from the Department of Primary Education in Blacksea Technical University. Case study method was used in this study. Study was conducted during spring term of 2004-2005 academic year. Scientific success test was utilized to evaluate misconceptions in the sample group. Semi-constructed interviews were made with samples in order to improve the scientific success test Improved test had 20 questions, 15 of which were multiple choices while the rest was open ended. In the case of evaluation of prospective teachers' attitude towards environment course, Lickert type attitude scale which has 20 attitudes was utilized. Collected data was statistically analyzed using SPSS 10.0 for Windows Software. Attitudes of samples were also investigated with respect to their gender and level of education of their parents. Results of the study indicated that students had misconceptions about key environmental concepts, ozone layer, greenhouse effect, and acid rain. However, according to results of attitude test, it was concluded that students have a positive attitude towards Ecology course. In addition, results showed that gender of sample students and education level of their parents did not have a statistically significant effect on attitude.