Simülasyon yönetimi kullanılarak yapılan satış tahminleriyle satış bütçesi hazırlanması
Preporing a sales budget using sales forecasts generated by simulation
  1. Tez No: 141554
  2. Yazar: BARIŞ KAVCAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN SAYILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Satış tahmini, satış bütçesi, simülasyon. 88, Sales forecast, sales budget, simulation. 89
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu çalışmada, satış bütçesinin hazırlanabilmesi için gerekli olan satış talıminlerinin, simülasyon yöntemi kullanılarak nasıl yapılabileceği incelenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle işletme bütçe sistemi, bu sistemin temelini oluşturan satış bütçesi ve satış tahmin yöntemleri daha sonra da simülasyon yöntemi açıklanmıştır.. Satış tahminleri yapılacak olan işletme olarak Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayi Anonim Şirketi seçilmiştir ve bu şirketin 2003 yılı satış bütçesi hazırlanırken satış tahminleri simülasyon yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Simülasyon uygulamasının başlangıcında varsayımlar, parametreler, kısıtlar belirlenmiştir ve çalışma bu doğrultuda geliştirilmiştir. Satış tahminleri yapılırken 1997-2002 yıllan arasındaki döneme ait satış verileri esas alınmıştır ve satış tahmin rakamları her biri onüçer hafta olan dört dönem itibariyle belirlenmiştir. Elde edilen satış tahmin rakamları kullanılarak da satış bütçesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, how sales forecasts that are necessary for preparing sales budget can be generated by using simulation method is observed. In that manner, first of all, corporate budget system, sales budget that forms this system, sales forecast methods and simulation method are explained. Mutlu Akü ve Malzemeleri Anonim Şirketi is selected as the company to forecast its sales, and simulation method is used for preparing sales budget for the year 2003. Before the simulation method is applied, assumptions, parameters, and constraints are determined, and the study is expanded in that way. To generate sales forecasts, sales data for the years between 1997-2002 are used, and sales forecasts are organized as 4 periods each consisting of 13 weeks. Finally, by using sales forecasts sales budget is prepared.