Akut üst gastrointestinal sistem kanamasında serbest oksijen radikallerinin rolü
Role of free oxygen radicals in acute upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 141627
  2. Yazar: M. M. MURAT HARPUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut üst gastrointestinal sistem kanaması, Helicobacter pylori, Süperoksit Dismutaz ve Katalaz. 44, Acute upper gastrointestinal bleeding, Helicobacter pylori, Superoxide Dismutase and Catalase. 46
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET AKUT ÜST GASTROINTESTINAL SİSTEM KANAMASINDA SERBEST OKSİJEN RADİKALLERİNİN ROLÜ AMAÇ: Çalışmamızda akut üst gastrointestinal sistem kanamasında doku hasarının oluşmasında serbest oksijen radikallerinin rolünü belirlemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Akut üst gastrointestinal sistem kanaması nedeniyle acil olarak özofagogastroduodenoskopi yapılan hasta grubu, gastroenteroloji polikliniğine dispeptik şikayetlerle başvuran ve özofagogastroduodenoskopi sonucu normal olan kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Biri antioksidan enzimler olan süperoksit dismutaz ve katalaz enzim aktivitesinin ölçülmesi, diğeri Helicobacter pylori incelemesi için her hastanın mide antrumundan iki ayrı şişeye biyopsi alındı. Sonuçlar Mann-Whitney U testi kullanılarak karşılaştırıldı. BULGULAR: Akut üst gastrointestinal kanamalı hasta grubunda mide dokusunda ölçülen süperoksit dismutaz ve katalaz enzim aktivitesi, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulundu (p:0.000 ve p:0.000). Her iki grupta da Helicobacter pylori pozitif ve negatif hastalar arasında, süperoksit dismutaz ve katalaz enzim aktiviteleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). SONUÇ: Akut üst gastrointestinal kanamalı hasta grubunda süperoksit dismutaz ve katalaz enzimlerinin aktivitesinin mide dokusunda düşük bulunması, doku hasarının oluşmasında serbest oksijen radikallerinin rol oynadığını düşündürmektedir. Çalışmamızda Helicobacter pylori infeksiyonu ile serbest oksijen radikalleri arasında anlamlı ilişki saptanamaması; hasta sayısının azlığına, kanama sırasında Helicobacter pylori teşhisindeki zorluklara, hastaların daha önce proton pompa inhibitörleri ve antibiyotik tedavisi kullanma ihtimaline ve Helicobacter pylori teşhisi için sadece 43patolojik yöntemin kullanılmış olmasına bağlı olabilir. Literatürde Helicobacter pylori infeksiyonuna bağlı doku hasarının oluşmasında serbest oksijen radikallerinin rolü olduğunu bildiren çok sayıda yayın bulunmaktadır. Bu yayınlar, Helicobacter pylori infeksiyonu ile serbest oksijen radikalleri arasında bir ilişki olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ROLE OF FREE OXYGEN RADICALS IN ACUTE UPPER GASTROINTESTINAL BLEEDING AIM: We aimed to determine role of free oxygen radicals in the tissue damage observed in acute upper gastrointestinal bleeding. MATERIALS AND METHODS : Patients underwent urgently esophagogastroduodenoscopy because of acute upper gastrointestinal bleeding was compared with control group consisted of outpatients admitted to gastroenterology policlinic with dyspeptic complaints and whose elective esophagogastroduodenoscopy results were normal. Stomach antrum biopsy was taken two separate bottles for measurement of activities of antioxidant enzymes, superoxide dismutase and catalase and determination of Helicobacter pylori (Hp). Results were compared with Mann- Whitney U test. RESULTS: Superoxide dismutase and catalase activities in acute upper gastrointestinal bleeding group were found statistically significant lower than control group (p:0.000 ve p:0.000). In both of groups, there was no statistically significant difference between Hp positive and negative patients with respect to superoxide dismutase and catalase activities (p>0.05). CONCLUSION: Superoxide dismutase and catalase activities which were found low in stomach, in patients with acute upper gastrointestinal bleeding suggests that free oxygen radicals play role in development of tissue damage. The reasons of our failure in determining a significant correlation between Hp infection and free oxygen radicals may be as following; small patient group, difficulties in diagnosing Hp during bleeding, possibility of previous treatment with proton pomp inhibitors and antibiotics, the only measure used for diagnosis of Hp was pathologic examination. In the literature, there 45are many studies reporting the role of free oxygen radicals in development of tissue damage occured in Hp infection and these studies suggest that there is a relationship between Hp infection and free oxygen radicals.