Koledok taşlı olgularda kolesistektominin kolestaza etkisi
  1. Tez No: 141628
  2. Yazar: MEHMET ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Koledok taşı, kolestaz, karaciğer fonksiyon testleri 33, Common bile duct stone, cholestasis, liver function tests 35
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Kolesisteklomili olgularda koledok dilatasyonu ve yavaş oluşan primer koledok taşlarının diğer hastalara göre kolestaz bulgularında farklılıklar oluşturacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada koledok taşlı olgularda kolesistektominin kolestaz bulgularına etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniğine Haziran- 1999 ile Nisan-2004 arasında başvuran ve ERCP yapılan hastalar arasından seçildi. ERCP 'de koledok taşı saptanan hastalar çalışma grubuna alındı. Son iki yıl içinde safra kesesi taşı nedeniyle ameliyat olan ve kesesi alman olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaşı 18 ile 89 arasındaydı. USG ve/veya laboratuvar olarak kolestaz düşünülen ve ERCP sonrası koledok taşı saptanan 237 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. ERCP öncesi en son USG ve laboratuvar değerleri (AST, ALT, ALP, GGT, direk bilirubin, indirek bilirubin, beyaz küre, PTZ) değerlendirmeye alındı. Bulgular: Çalışmada 237 hastanın 98'i kolesistektomiliydi. Kolesistektomili grupta koledok çapı 70 olguda (%71,43) artmış, İHSY 57 hastada (%35,62) geniş bulundu. Hastaların 64'ünde (%65,30) AST, 75 'inde (%75,51) ALT, 64'ünde (%65,30) ALP, 88'inde (%89,90) GGT, 49'unda (%50) D.B, 60'mda (%61,22) İ.B, 37'sinde (%37,75) BK, 12' sinde (%12,24) PTZ yüksek olarak bulundu. Safra kesesi olan grupta koledok çapı 122 olguda (%87,77) artmış, İHSY 103 olguda (%64,83) geniş bulundu. Hastaların 107'sinde (%76,98) AST, 103'ünde (%74,10) ALT, 87'sinde (%62,59) ALP, 125'inde (%89,93) GGT, 99'unda (%71,22) D.B, 104'ünde (%74,82) İ.B, 59'unda (%42,45) BK, 3235 'inde (%25,18) PTZ yüksek olarak bulunmuştur. İ I IS Y, bilirubinlcr ve PTZ değerlerinde kesesi olanlar lehine anlamlı yükseklik bulunmuştur. Değerlendirmede AST, ALT, ALP, GGT, BK parametreleri için iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Bilirubin ve PTZ ise kesesi olanlarda anlamlı olarak yüksekti. Sonuç: Kolesistektomili hastalarda koledok çapının 10 nımnin üzerinde olması anormal kabul edilirse, kolestaz tanısı koymadaki duyarlılık azalabilir. Bununla birlikte her iki grupta da koledok çaplarının birbirine eşit olduğu düşünülürse; kolesistektomi olsun veya olmasın kolestaz için koledoğun 6 mm'nin üzerinde oluşu her zaman dikkat çekici olmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Backgrounds and Aims: Common bile duct dilatation and slow developing primary common bile duct stones may form different cholestasis findings in cholecystectomised patients. İn this study the effect of the cholecystectomy to cholestasis in patient with common bile duct stones has been researched. Materials and Methods: Study group was selected from the patients that admitted to the Inonu University Medical School Gastroenterology Department between June- 1999 and April-2004 and to whom has been performed ERCP. Patients that determined common bile duct stones in ERCP was included in the study group. The patients performed cholecystectomy in the last two year were excluded from the study. The patients age were between 18 and 89. 237 patients having cholestasis with USG and/or laboratory tests and having common bile duct stones after performing ERCP were evaluated retrospectively. The last laboratory values (AST, ALT, ALP, GGT, D.B, İ.B, WBC, Prothrombin time) before ERCP were used for analysis. Results: In the present study cholecystectomy had been performed 98 of 237 patients. In the cholecystectomy applied group the common bile duct diameter was increased in 70 (71,43%) patient and intrahepatic bile ducts were dilated in 57 (35,62%) patients. And also AST in 64 (65,30%), ALT in 75 (75,51%), ALP in 64 (65,30%), GGT in 88 (89,90%), D.B in 49 (50%), İ.B in 60 (61,22%), WBC in 37 (37,75%), Prothrombin time in 12 (12,24%>) patients were found high. In the other group the common bile duct diameter were increases in 122 (87,77%>) patients and intrahepatic bile ducts were dilated in 103 (64,83%) patients. And AST in 107 (76,98%), ALT in 103 (74,10%), ALP in 87 (62,59%), GGT in 125 (89,93%), D.B in 99 (71,22%), İ.B in 104 (74,82%), 34WBC in 59 (42,45%), prothrombin time in 35 (25,18%) patients were found high. There was no significant differance between two groups according to AST, ALT, ALP, GOT, WBC. Bilirubin and prothrombin time were significant higher in the group with gallbladder. Conclusion: If common bile duct diameter above 1 0 mm accepted as abnornal in cholecystectomy applied patients, the sensitivity of diagnosis of cholestasis may be low. Because of this we may attract attention if common bile duct diameter above 6 mm in patient even cholecystectomy applied or not.