Reprodüktif çağda genital organ yer değişikliklerinin laparoskopik yolla düzeltilmesinin preoperatif ve postoperatif MRI ile değerlendirilmesi
Evaluation of laparoscopic correction of genital organ displacements during reproductive age with preoperative and postoperative MRI
- Tez No: 141749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterin prolapsus, MRI, round ligament ve sakrouterin ligament plikasyonu. 63, Uterine prolapse, MRI, round ligament and sacrouterine ligament plication 64
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Reprodüktif Çağda Genital Organ Yer Değişikliklerinin Laparoskopik Yolla Düzeltilmesinin Preoparatif ve Postoparatif MRI ile Değerlendirilmesi Bu çalımada semptomatik uterin prolapsusu olan 6 hastaya laparoskopik round ligament plikasyonu ve sakrouterin ligament plikasyonu uygulandı. Operasyondan önce çekilen MRI garfileri ile corpus, serviks ve vajenin yaptıkları yerdeğişiklikleri ile bunların, pelviste tarafımızca belirlenen referans çizgileri ile yaptıkları açılar ve uzunluklar değerlendirildi. Operasyon sonrası hastaların şikayetleri ile birlikte çekilen MRI grafisi üzerinde corpus, serviks ve vajenin pelviste belirlenen referans çigileri ile yaptıkları açılar ölçülerek girişim ile oluşturulan düzeltilme değerlendirildi.. Genital organ yer değişikliği genellikle birkaç organ yer değişikliği ile birlikte olmaktadır, (yapılan cerrahi düzeltme tekniği bu yerdeğişikliklerinin tümünü içermeli ve orijinal anatomik pozisyona en yakın sağlamalıdır). Uterus retroversiyona, serviks aşağıya, vajen aksı da öne yer değiştirmektedir.Round ligament plikasyonuna ( materyal metotda tariflendiği gibi) sakrouterin ligament plikasy onunun eklenmesi ile korpus ve serviks öne eğilmekte, vajen aksı arkaya yukarıya çekilmektedir. Hastalardaki operasyonla olan değişiklikler preop ve postop MRI incelemesi ile objektif ve ilk kez rakamsal ve açılarla gösterilmiştir. Semptomatik uterin prolapsusda, uterusun korunması gerektiğinde, laparoskopik Carter-Thomason yöntemiyle round ligament plikasyonu ve beraberinde sakrouterin ligament plikasyonu etkili bir yöntem gibi görünmektedir. MRI düzeltilmenin derecesinin ortaya konmasında uygun bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Laparoscopic Correction of Genital Organ Displacements During Reproductive Age with Preoperative and Postoperative MRI In this study, laparoscopic round ligament and sacrouterine ligament plication was performed on 6 patients with symptomatic uterine prolapse. Corporal, cervical and vaginal displacements, lengths of these abnormalities and the angular degrees between the displacements and the reference lines in pelvis have been evaluated with preoperative MRI. These angular changes have also been evaluated with MRI following surgery. Genital organ displacements generally coexist with some other organ displacements. Thus, accompanying displacements must also be corrected during surgery. As uterus retrovertically and vagina axis anteriorly displaces, the cervix moves downward. The corpus and cervix are anteriorly and the vaginal axis is posterosuperiorly positioned with combined round ligament and sacrouterine plication method. Postoperative changes in patients have been indicated with angular degree and other numeric values by using preoperative and postoperative MRI method. In symptomatic uterine prolapse, laparoscopic round ligament (Carter- Thomason method) and sacrouterine ligament plication surgery seems to be a suitable approach when uterine preservation is indicated.