Uzun süre tedavi edilmemiş primer hipotiroidili hastalarda polikistik over gelişimi, adrenal ve gonadal hormonların ve over volümlerinin tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmesi
In the long time untreated patients with primary hypothroidism, development of polycystic ovaries, effects of thyroid hormone treatment on ovarian volumes and adrenal gonadal hormones
  1. Tez No: 141783
  2. Yazar: NURAY EMEKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK İPTİSAM MÜDERRİS, PROF. DR. FAHRİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer hipotiroidi, over volümü, polikistik over, adrenal gonadal hormonlar
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
UZUN SURE TEDAVİ EDİLMEMİŞ PRİMER HİPOTİROİDİLİ HASTALARDA PÖLİKİSTİK OVER GELİŞİMİ, ADRENAL VE GONADAL HORMONLARIN ve OVER VOLUMLERİNİN TEDAVİ ÖNCESİ VE SONRASI DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç : Bu çalışmanın amacı primer hipotiroidili hastalarda polikistik over gelişiminin, hipotiroidi tedavisinden önce ve sonra over volümlerinde değişiklik olup olmadığının ve adrenal-gonadal hormonlardaki tedavi öncesi ve sonrası değişikliklerin değerlendirilmesidir. Materyal Metod : Uzun süre tedavi edilmemiş primer hipotiroidisi ve polikistik over gelişimi olan 10, primer hipotiroidisi olan ancak polikistik over gelişimi olmayan 16 hastanın over volümleri, adrenal gonadal hormonları, hipotiroidi tedavisi öncesi ve sonrası değerlendirildi ve normal sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Ayrıca hastalara tedavi öncesi ve sonrası uygulanan 250 ug IV ACTH stimulasyon testleriyle de adrenal hormon cevaplanndaki değişiklikler değerlendirildi. Bulgular : Hasta grubu ve kontrol grubunun tedavi öncesinde yaş ve VKİ değerleri açısından farkı yoktu. Tedavi öncesinde over volümleri tüm çalışma grubunda ve alt gruplarda kontrol grubuyla karşılaştırdığında istatistiksel açıdan anlamlı olarak artmıştı (p0,05). Hastalarda tirioid hormon replasman tedavisi ile ötiroidi sağlandıktan sonra tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırmalar yapılmıştır. Tedavi sonrasında hastalarada over volümlerinde, prolaktin, ST ve TT seviyelerinde PCO'i olan ve olmayan grupta, anlamlı bir azalma gerçekleştiği görüldü (p0,05). 250 ug IV ACTH stimulasyon testinde hasta grublarının tedavi öncesi ve sonrası kontrol grubuyla karşılaştırıldığında kortizol, 11DOC, DHEAS, A, 170HP seviyeleri farklı bulunmamıştır. ST ve TT değerleri ise tedavi sonrası anlamlı olarak azalmıştır (pO,05). ivSonuç : Uzun süredir hipotiroidisi olan överlerde polikistik değişiklikler olan ve olmayan hastalarda, tiroid replasman tedavisi, over volümlerinde küçülmeye, prolaktin, ST ve TT seviyelerinde azalmaya yol açmaktadır. Primer hipotiroidi özellikle ST ve TT değerleri olmak üzere adrenal gonadal hormonları etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
m THE LONG TIME UNTREATED PATIENTS WITH PRIMARY HYPOTHYRODİSM, DEVELOPMENT OF POLYCYSTIC OVARIES, THE EFFECTS OF THYROID HORMONE TREATMENT ON OVARIAN VOLUMES AND ADRENAL GONADAL HORMONES ABSTRACT Aim : The aim of this study was to determine whether thyroid hormone replacement therapy effects the ovarian volume and adrenal-gonadal hormones in primary hypothyridism with and without polycystic ovaries. Materials and Methods: Ten hypothyroidic paitent with polycystic ovaries, 16 hypothyroidic paitent without polycystic ovaries and 20 controls were studied. Ovarian volumes and adrenal gonadal axis were evaluated before and after thyroid hormone replacement therapy. Also patiens were performed by 250 ug ACTH test for adrenal gonadal hormones. Results : There were no differences between the patient and control groups for BMI and age. Before treatment, ovarian volumes were enlarged and prolactin levels were higher in the patien group according to control group. After eutiroidic state ovarian volumes, prolactin, total and free testosteron levels were statistically lowered. Reducing ovarian volumes and prolactin levels were obtained either in the hypothyroidic patients with PCO or in the hypothyroidic patients without PCO. In the patient group, no differences were obtained in the DHEAS, A, Cortisol, 11DOC and 17 hydroxy progesteron levels before and after therapy. 250 ug IV ACTH stimulation response of Cortisol, 11 Deoxi Cortisol, androstenodione, Dihidroxi- epiandrostenone-sulphate and 17 hydroxi-progesterone were not altered. But in the response of free and total testestorone to ACTH stimulation test were reduced. Conclusion : Thyroid hormone replacement therapy reduces the ovarian volume and prolactin, total and free testosteron levels in hypothyroidism with and without PCO. Primary hipothyroidism effests adrenal gonadal hormones especially free and total Testestorone. VI_ev words : wimarv hypothyroidism, ovarian volume, polycystic ovary, adrenal gonadal axis. Vll