Uterin leiomyom ile dismenore, disparoni ve nonsiklik pelvik ağrı ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between uterine leiomyoma and dysmenorrhea, dsypareunia and noncyclic pelvic pain
  1. Tez No: 141786
  2. Yazar: FATMA SALİH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜLEKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: leiomyom, dismenore, disparoni, nonsiklik pelvik ağrı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET UTERİN LEİOMYOM İLE DİSMENORE, DİSPARONİ VE NONSİKLİK PELVİK AĞRI İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Leiomyomlar üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen benign natürde neoplazidir. Malign transformasyon ihtimali oldukça düşük olan bu neoplaziler oluşturduklan semptomlar nedeni ile histerektomi endikasyonlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Pelvik ağrı da leiomyom ile aynı yaş grubunda oldukça sık rastlanan ve sıklıkla medikal yada cerrahi tedavi uygulanmasına neden olan bir patolojidir. Bu çalışmada sözü edilen iki pelvik patolojinin ilişkisi ele alınmıştır. Leiomyom ve pelvik ağrı ilişkisini değerlendirmek amacı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum servisinde leiomyom nedeni ile 44 hasta ve leiomyom dışı nedenlerle öpere olan 38 haasta olmak üzere toplam 82 hasta dismenore, disparoni ve nonsiklik pelvik ağrı açısından sorgulanmıştır. Ağrı şiddetini belirlemede vizüel analog skor ve verbal değerlendirme skalası kullanılmıştır. Leiomyom varlığı postoperatif histopatoloji raporu ile; eşlik eden ve pelvik ağrıya neden olabilecek diğer reprodüktif patolojiler intraoperatif gözlem ve postoperatif patoloji raporu ile doğrulanmıştır. Leiomyom varlığı doğrulanan hastalarda dismenore, disparoni ve nonsiklik pelvik ağrı görülme sıklığında ve şiddetinde artış olmadığı; dismenoresi olan hastalarda leiomyom sayısındaki artışa paralel olarak dismenore şiddetinin azaldığı; leiomyom çapındaki artışla birlikte nonsiklik pelvik ağrı şiddetinde de azalma olduğu saptanmıştır. Eşlik eden reprodüktif patoloji ve geçirilen reprodüktif cerrahinin dismenore ve disparoni sıklığı ve şiddetinde değişikliğe yol açmadığı; ancak nonsiklik pelvik ağrının premenopozal yaşta, eşlik eden reprodüktif patolojisi olan ve sezeryan dışı cerrahi geçiren hastalarda daha fazla görüldüğü bulunmuştur. Bu tez çalışmasında leiomyomun pelvik ağrı oluşumunda rolü olmadığı saptanmıştır. Bu ilginç sonuç bu görüşü test edecek daha geniş serilerde yapılacak kontrollü çalışmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN UTERİNE LEIOMYOMA AND DYSMENORRHEA, DYSPAREUNIA AND NONCYCLIC PELVIC PAIN Uterine leiomyomas are the most common benign tumors in reproductive age. Malign transformation of these tumors is extremely rare. The leiomyomas constitute most of the indications of hysterectomies. Pelvic pain is also a common pathology of women in reproductive age which requires medical or surgical treatment. The aim of this study is to determine the relationship between the presence of leiomyoma and the presence and severity of pelvic pain. Forthy four patients operated for leiomyoma and thirthy eight patients for other benign gynecologic pathologies were questioned for dysmenorrhea, dyspareunia and noncyclic pelvic pain in the Department of Obstetrics and Gynecology in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine. Visual analoque score and verbal evaluation scale were used to determine the severity of pain. The diagnosis of reproductive pathologies including leiomyoma and accompanying pathologies which might cause pelvic pain were confirm by histopatologic evaluation and intraoperative observation. The frequency and the severity of dysmenorrhea, dyspareunia and noncyclic pelvic pain did not show any difference between the patients with and without leiomyomas. Decreased dysmenorrhea severity was correlated with an increase in the number of leiomyoma. Decreased noncyclic pelvic pain severity was correlated with an increase in the diameter of leiomyoma. It was found that accompanying reproductive pathology and previous reproductive surgery didn't effect the severity and the frequency of dysmenorrhea and dyspareunia. But the frequency of noncyclic pelvic pain was found to be increased in patients with accompanying reproductive pathology and pervious pelvic surgery other than sectio in premenapausal age. The current study has shown that leiomyoma has no role in the pathogenesis of pelvic pain. This interesting finding should be verified by controlled trials. Key word: leiomyoma, dysmenorrhea, dyspareunia and noncyclic pelvic pain.