Normal işiten kişilerde maskeleme seviye farkı testi ve kontralateral supresyona yaşın etkisi
Effect of age to masking level difference test and kontralateral suppression in normal hearing persons
- Tez No: 141870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA SENNAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültüde konuşmayı ayırt etme, otoakustik emisyon, supresyon, Speech recognition scores in noise, otocoustic emissions, suppression
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yılmaz, S.T. Normal işiten kişilerde Maskeleme Seviye Farkı Testi ve kontralateral supresyona yaşın etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Normal işitmesi olan kişilerde; MSF (Maskeleme Seviye Farkı) Testi, Gürültüde Konuşmayı Ayırt Etme (GKAE) Testi ve Transient Evoked Otoacoustic Emission (TEOAE)'nun kontralateral gürültü uyaranı ile baskılanması sonucu elde edilen supresyon değerleri ile yaş arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu testlerden elde edilen sonuçların santral işitsel fonksiyonun değerlendirilmesindeki önemini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya normal otolojik ve odyolojik bulgulara sahip 10-69 yaşları arasında, işitme eşikleri 125-6000 Hz aralığında ve 25 dB HL'den daha iyi olan 101 birey katılmıştır. Bireylere işitme eşiği ölçümünden sonra Maskeleme Seviye Farkı Testi, Gürültüde Konuşmayı Ayırt Etme Testi ve kontralateral 40 dB SL speech noise kullanılarak TEOAE supresyon ölçümleri yapılmış ve gürültüde konuşmayı anlama şikayetlerinin olup olmadığı sorulmuştur. İşitme eşiklerinin yaşla birlikte yükseldiği görülmüş ve yaşın ilerlemesi ile birlikte gözlenen TEOAE amplitüdlerindeki düşüşün yaşa ve işitme hassasiyetindeki azalmaya bağlı olabileceği sonucuna varılmıştır. Supresyon değerleri yaş ilerledikçe düşmektedir ama bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Gürültüde Konuşmayı Ayırt Etme skorları yaş ilerledikçe düşmektedir ve 60-69 yaş aralığında bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Gürültüde konuşmayı anlama şikayetinin yaştan bağımsız olduğu, yaşa göre rastgele dağıldığı görülmüştür. GKAE skorlarının, gürültüde konuşmayı anlama şikayeti olan kişilerde şikayeti olmayanlardan daha düşük bulunması; normal işitme eşiklerine rağmen bu kişilerin gerçekten böyle bir sorun yaşadığım göstermektedir. Elde edilen bulgular incelendiğinde; Maskeleme Seviye Farkı değerleri arttıkça GKAE skorlarının ve supresyon değerlerinin azaldığı görülmüştür. Gürültüde Konuşmayı Ayırt Etme skorları azaldıkça supresyon değerlerinin de azalması durumunun medial efferent sistem fonksiyon bozukluğu ile ilgili olabileceği ve bu testler arasındaki ilişkinin santral işitsel sistemin değerlendirilmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yılmaz, S.T. Effect of age to Masking Level Difference Test and kontralateral suppression in normal hearing persons, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2004. We have aimed to determine the relationship between the age and suppression values obtained as a result of Transient Evoked Otoacoustic Emissions (TEOAE) suppression with contralateral noise stimulus, Masking Level Difference (MLD) Test and Speech Recognition Scores in Noise (SRS-noise) Test, and to search the importance of the results obtained from these tests in evaluation of central auditory function in normal hearing persons. 101 individuals with normal audiological and autological findings between the ages of 10-69, whose hearing thresholds were better than 25 dB in 125-6000 Hz range were included in this study. The TEOAE suppression measurements with the use of contralateral 40 dB SL speech noise, MLD Test and SRS-noise Test has been carried out after the measurement of hearing threshold and the individuals were asked whether they have any complaints in understanding speech in noise. It was observed that the hearing thresholds were increasing with the age and it was concluded that the decrease in TEOAE amplitudes observed with increasing age might depend on the age and the decrease of the hearing sensitivitiy. The suppression values decrease as the age grows older but this decrease hasn't been significiant statistically. The SRS-noise decrease as the age grows older; these decrease has been significiant statistically between the range of 60-69 years. It was observed that complaint in uderstanding speech in noise was independent of age, and dispersed randomly relative to the age. That SRS-noise have been found lower in individuals who have complaints in uderstanding speech in noise than in those who don't have the same complaints has shown that these individuals really have such a problem although they have normal hearing threshold. When the obtained findings were studied, it was observed that SRS-noise and the suppression values decrease as MLD values increase. It was concluded that the case upon which the suppression values decrease together with SRS-noise might be in connection with the deffect of medial efferent system function and the relationship between these tests might be used in evaluation of central auditory system.