Cisplatine bağlı gelişebilecek olan işitme kayıplarının önlenmesinde trimetazidinin rolü
Trimetazidin in effects in preventing hearing loss caused by cisplatin
  1. Tez No: 141890
  2. Yazar: MİR MUSTAFA KALANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ö. FARUK ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ototoxicity, prevention, cisplatin, trimetazidin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
n OZEl Kalanı M.M., Cisplatin'e bağlı gelişebilecek olan işitme kayıplarının önlenmesinde Trimetazidin'in rolü, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi, Ankara, 2004. Bu çalışmada cisplatin ot ot oksi sitesinin oral simültane trimetazidin kullanımıyla önlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için her hangi bir malign tümör tanısı almış ve cisplatin kullanması gereken 42 olgu seçilmiştir. Nazofarinks Ca olan hastalar bu çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalar iki anagrupta takip edilmiştir. Birinci grup, kemoterapi yanında 3 ay boyunca trimetazidin (Vastarel.Servier) günde üç kez 20 mg kullanan hastalar ve kontrol grubu, sadece kemoterapi alan hastalar. Her iki gruba tedavi öncesi î kez ve tedavi sırasında ve sonrasında 3 kez birer ay arayla odyolojik tetkikler yapılmış ve 125 Hz -18000 Hz arasındaki işitme eşik seviyeleri her iki kulak için tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kalani M.M., Trimetazidin'in effects in preventing hearing loss caused by Cisplatin. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Otolaryngology and Head and Neck Surgery Thesis, Ankara, 2004. This study was designed to determine the efficacy of trimetazidin to prevent ototoxicity caused by cisplatin. 42 patients with different tumors who were scheculed to receive cisplatin were included in the study. Patients were separated into two groups. First group of patients received 20 mg trimetazidin(Vastarel,Servier) P.O. 3 times per day in addition to chemotherapy, whereas control group received only cisplatin. Hearing thresholds of the patients were determined before the chemotherapy and 3 times during the study. All of the patients in both of the study groups demontrated sensoryneural type hearing loss mainly affecting high frequencies. Patients receiving trimetazidin had statistically significant lower threshold shifts than cisplatin group.